Peste 5.000 de persoane s-au adunat vineri la Harkov pentru a cere eliberarea fostului premier Iulia Timoshenko, care ispaseste o pedeapsa de sapte ani de inchisoare in acest oras din estul Ucrainei, scrie AFP.

Manifestantii au sfidat interdictia de a participa la acest mars si au protestat in frunte cu celebrul pugilist Vitali Klitschko, seful partidului Udar (Lovitura), de Oleg Tiagnibok, de la partidul nationalist Svoboda (Libertate), si de deputatul Arseni Iatseniuk, un apropiat al fostului premier.

Justitia a interzis aceasta manifestare la cererea autoritatilor municipale "pentru a proteja interesele locuitorilor din Harkov", a precizat Ghenadi Kernes, primarul orasului.

Dupa ce au fost nevoiti sa-si modifice traseul, strazile fiind blocate de zeci de tramvaie si troleibuze, cele aproximativ 5.000 de persoane au reusit totusi sa se adune intr-o piata din centrul orasului, potrivit estimarilor politiei.

In conditiile in care avocatii si opozitia cer eliberarea Iuliei Timoshenko, presedintele Viktor Ianukovici a apreciat ca gratierea acesteia este imposibila, in conditiile in care aceasta mai este implicata in alte doua procese.