Dorinta presedintelui francezi, Francois Hollande, de a obliga parlamentarii sa-si publice declaratiile de avere si sa renunte la exercitarea anumitor meserii pentru a asana viata politica din Hexagon, dupa scandalul Cahuzac, a provocat joi o vie opozitie a alesilor de dreapta, dar si pe zona de stanga a spectrului politic, scrie AFP.

Primit de premierul Jean-Marc Ayrault pentru a discuta viitorul proiect de lege privind viata politica, presedintele socialist al Adunarii, Claude Bartolone, si-a exprimat "rezervele" in ceea ce priveste o dispozitie esentiala: publicarea declaratiilor de avere ale ministrilor, parlamentarilor, directorilor marilor administratii si membrilor cabinetelor ministeriale.

"Nu este obligatoriu cea mai buna solutie pentru a permite o legatura de incredere intre alesi si populatie", a spus acesta. "Credeti intr-adevar ca o imbunatatire a transparentei in ceea ce priveste averea i-ar fi permis lui Cahuzac sa-si declare contul din Singapore?", s-a intrebat el.

Criticile sunt foarte puternice in cadrul dreptei, care considera ca anuntul lui Francois Hollande ar crea "o republica a suspiciunilor", dupa cum a spus fostul ministru Bruno Le Maire.

Temerile alesilor sunt intarite de primele publicatii ale averii ministrilor, operatiune care trebuie finalizata pana in 15 aprilie. Ele fac obiectul a numeroase comentarii ironice pe internet, cum este cazul masinii poluante a ministrului ecologist al Locuintelor, Cecile Duflot, un Twingo din 1999, sau invidioase, cum este cazul ministrului Sanatatii si Afacerilor sociale Marisol Touraine, care intra sub incidenta impozitului pentru marile averi.

Parlamentarii se pronunta mai degraba pentru crearea unei inalte autoritati insarcinate cu controlul acestor declaratii. Acestea sunt deja supuse controlului unei Comisii pentru transparenta financiara dar aceasta nu are putere de ancheta sau de sanctiuni.

Riscul unui parlament de functionari

O alta polemica, interdictia auntata privind cumulul unui mandat parlamentar "cu anumite activitati profesionale pentru a preveni orice conflict de interese".

Aceasta lista de activitati urmeaza sa fie definita in proiectul de lege prezentat in Consiliul de Ministri, in 24 aprilie, care promite o batalie de amendamente in Parlament in ceea ce priveste profesiunile avute in vedere.

Interdictia va viza in special consultantii si avocatii de drept comercial.

Presedintele UMP (drepta) Jean-Francois Cope a fost acuzat pentru ca a lucrat in cadrul unui mare cabinet de afaceri parizian intre 2007 si 2010 in momentul in care era liderul deputatilor din miscarea sa in Adunarea Nationala.

Presedintele grupului UMP din Adunare, Christian Jacob, se teme ca o astfel de masura va descuraja candidaturile salariatilor din sectorul privat si din randul profesiilor liberale. "Vom crea o adunare de de apparatchik si de functionari", a sustinut el.