Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a afirmat luni seara, motivand criticile la adresa tarii sale, ca restul tarilor europene sunt geloase pe Germania, relateaza AFP.

"Intotdeauna este asa, ca intr-o clasa la scoala, cand ai rezultate bune, cei care au cateva dificultati sunt putini gelosi", a declarat ministrul la postul public de televiziune ZDF, raspunzand unei intrebari privind criticile care se inmultesc la adresa Germaniei, in special in sudul Europei.

El a contestat de asemenea afirmatia jurnalistului care il intervieva potrivit careia nemtii ar fi "raii" in Europa. "Nu este asa. Celelalte tari stiu foarte bine ca ne asumam responsabilitatile", a spus el, amintind implicarea contribuabililor germani in diferite planuri de salvare a tarilor europene in dificultati financiare.

Acesta solidaritate "este in propriul nostru interes. Profitam de Europa, de posibilitatile sale, de oportunitatile comerciale, de uriasa sa piata", a spus el. "Insa fiecare trebuie sa isi respecte angajamentele. Fiecare trebuie sa isi puna bugetul in ordine. Fiecare trebuie sa fie competitiva din punct de vedere economic. Si cei care risca prea mult trebuie in final sa suporte costurile".

"Cipru este intr-o situatie dificila. Oamenii din Cipru vor trai o perioada dificila. Este inevitabil", a mai spus el.

Germania, perceputa drept puterea care insufla politicile de austeritate in Europa, a fost tinta unor critici si aluzii la trecutul sau nazist in timp manifestatiilor din ultimele zile ale cipriotlor, precum si protestatarilor din Grecia, Italia, Portugalia sau Spania, iar Angela Merkel a fost chiar asociata cu Adolf Hitler.