UPDATE ORA 20.45 Fum negru iese din cosul Capelei Sixtine, semn ca nu a fost desemnat inca un papa, scrie Reuters. Conclavul isi va relua lucrarile miercuri.

A inceput Conclavul pentru desemnarea viitorului papaFoto: Agerpres/AP

Conclavul pentru desemnarea viitorului papa a inceput, marti dupa-amiaza, in Capela Sixtina de la Vatican. Cei 115 cardinali electori au depus juramantul de pastrare a secretului votului pe durata Conclavului, relateaza Mediafax, care citeaza presa italiana.

Cei 115 cardinali electori au intrat in Capela Sixtina la ora 16.40 (17.40, ora Romaniei) si vor ramane in incinta catedralei pana la desemnarea viitorului Suveran Pontif, relateaza cotidianul Avvenire, afiliat Bisericii Romano-Catolice.

Acestia au depus juramantul de pastrare a secretului votului pe durata Conclavului - juramant ce se face in limba latina, pe Sfanta Evanghelie - iar apoi a avut loc procedura "extra omnes", formula prin care vor fi invitati afara cei care nu vor participa propriu-zis la procesul de vot.

Primul vot va avea loc astazi, dar este putin probabil sa aiba drept rezultat desemnarea unui papa, din cauza disensiunilor. Pentru a fi ales papa, un candidat trebuie sa primeasca doua-treimi din voturi, adica 77.

Imediat dupa ora locala, 19.00 (20.00, ora Romaniei), atentia se va indrepta spre cosul Capelei Sixtine. Daca fumul scos va fi de culoare alba inseamna ca a fost ales noul papa. Daca va avea culoarea neagra, votul va continua miercuri.

  • Mii de persoane s-au adunat in Piata Sfantul Petru, in asteptarea noului papa

Mii de persoane, credinciosi sau turisti, s-au adunat, marti, in Piata Sfantul Petru in asteptarea conclavului ce urmeaza sa decida cine va fi viitorul papa, relateaza AFP.

"Intelectual ca Benedict al XVI-lea dar charismatic precum Ioan Paul al II-lea": pelerinii din lumea intreaga s-au reunit, marti, in Piata Sfantul Petru, sperand ca noul papa sa posede calitatile celor doi predecesori ai sai si sa poata rezolva criza profunda cu care se confrunta Biserica.

Slujba a fost oficiata incepand cu ora 10.00 (11.00 ora Romaniei) de cardinalul Angelo Sodano, decan al Colegiului Sacru, in prezenta celor 115 cardinali electori, din randurile carora va fi ales noul papa.

In ceea ce priveste identitatea celui de-al 266-lea papa sau nationalitatea sa, "Nu conteaza! Nu trebuie confundata credinta cu politica", declara Giuliane Ciniciato, o credincioasa in varsta de 28 de ani, sosita la Vatican special pentru aceasta ocazie din Sao Paolo, Brazilia, orasul cardinalului Odilo Scherer, arhiepiscop si unul dintre "favoriti".

Ea evita sa-si numeasca favoritul. "Functia suprema de papa este, prin esenta, universala si nu poate fi limitata la o natiune", precizeaza ea.

Printre numele cele mai vehiculate intre credinciosii aliniati in lungul celebrei colonade a lui Bernini, se numara cel al cardinalului Scherer, dar si al canadianului Marc Ouellet sau italianului Angelo Scola.

Pentru Graziano Toto, un cetatean din Roma, in varsta de 68 de ani, portretul unui papa ideal este o sinteza intre charisma lui Ioan Paul al II-lea si spiritul stralucitor al lui Benedict XVI.

"Pe primul, veneam sa-l vedem, iar pe al doilea sa-l ascultam", a rezumat el.

"Prioritatea noului papa va fi sa faca ordine in Curie, in dicastere (ministere)", a explicat el, facand referire la scurgerea de documente secrete, scandalurile financiare si rivalitatile interne care au zguduit Biserica in ultimii ani.

Este o situatie care explica, si totodata scuza, potrivit lui, decizia istorica a lui Benedict al XVI-lea de a renunta la tronul lui Petru, dupa opt ani de pontificat. "Este dovada ca nu a fost un om al puterii. Prin acest gest el a dorit sa explice celor care vor puterea: luati-o, v-o dau!"

Printre credinciosii intervievati in piata Sfantul Petru, niciunul nu se arata critic fata de renuntarea lui Joseph Ratzinger, o decizie pe care o inteleg si o accepta.

"Este atitudinea responsabila a cuiva care simte ca nu are forta sa suporte greutatea misiunii sale, la care se adauga numeroasele probleme cu care se confrunta Vaticanul", a explicat Chistine Hinterstoiber, in varsta de 58 de ani, venita din Bavaria cu un grup de germani.

Pentru a prelua misiunea compatriotului sau la conducerea Bisericii Catolice, care numara astazi 1,2 miliarde de credinciosi, ea asteapta un barbat care sa aiba curajul sa abordeze problemele societatii, in opinia ei fundamentale.

"Trebuie sa promoveze schimbarile, sa abordeze subiecte ca rolul femeilor in Biserica sau celibatul preotilor", spera ea.

Mai "cu picioarele pe pamant", un sofer spera ca noul papa sa vina dintr-o tara care sa poata promova turismul la Roma si in Italia, afectata grav de criza economica.

"Din acest punct de vedere, brazilianul mi-ar conveni cel mai mult", glumeste el.