Proprietarii de benzinarii din Cipru au anuntat declansarea unei greve generale pe termen nelimitat incepand de vineri, din cauza nemultumirilor legate de atribuirea de licente unor noi operatori. Cozi uriase s-au format joi in fata benzinariilor din Cipru, dupa anuntul facut de proprietarii acestora privind declansarea grevei.

Proprietarii de benzinarii au decis sa declanseze greva din cauza ca autoritatile au ignorat revendicarile lor cu privire la inghetarea noilor licente de exploatare pana la adoptarea unei legislatii mai stricte in domeniu. In opinia lor, oferta este deja excesiva, cu 35% mai multe benzinarii decat necesar, iar autorizatiile pentru deschiderea unor noi benzinarii pun in pericol activitatea celor care exista in prezent.

Presedintele asociatiei proprietarilor de benzinarii, Stathis Spartiatis, a subliniat ca membrii acesteia au intreprins toate demersurile pentru a alerta autoritatile, insa fara rezultat. In opinia sa, in Cipru exista 280 de benzinarii, iar conform criteriilor europene ar trebui sa existe numai 170. Cu toate acestea, se deschid in continuare noi benzinarii, in pofida scaderii volumului vanzarilor.

Vineri este programata o intalnire intre reprezentanti ai proprietarilor si titulara portofoliului Internelor, Eleni Mavrou, in incercarea de a gasi o rezolvare rapida acestei crize.

Cipru, stat membru al zonei euro, se afla in plina recesiune si asteapta raspunsul Bruxellesului cu privire la un plan european de salvare ce presupune masuri severe de austeritate.