Regizorul Tony Scott, actorul Larry Hagman, starul serialului "Dallas", celebrele cantarete americane Whitney Houston si Etta James, legenda sud-americana Chavela Vargas si scriitorii Carlos Fuentes, Ray Bradbury si Sven Hassel, se numara printre marii disparuti ai anului 2012, potrivit unei cronologii realizate de Mediafax.

Vedete internationale decedate in 2012Foto: Colaj foto

CINEMA - TELEVIZIUNE

1 ianuarie - actorul britanic Bob Anderson, care l-a interpretat in scenele de lupta pe Darth Vader, unul dintre personajele centrale din seria "Razboiul stelelor", produsa de George Lucas, a murit la varsta de 89 de ani.

14 ianuarie - actrita franceza Mila Parely, care s-a remarcat in filmele "Regula jocului/ La Regle du jeu" (1939), de Jean Renoir, si "Frumoasa si bestia/ La Belle et la Bete" (1946), de Jean Cocteau, a murit la varsta de 94 de ani.

24 ianuarie - regizorul grec Theo Angelopoulos, detinator al unui premiu Palme d'Or, a murit la varsta de 76 de ani, intr-un accident de masina, in timpul filmarilor pentru cel mai recent lungmetraj al sau.

3 februarie - Zalman King, producatorul filmului "9 saptamani si jumatate" si regizorul altor pelicule cu continut erotic, precum "Orhideea salbatica", a murit la varsta de 69 de ani, din cauza unui cancer.

3 februarie - actorul Ben Gazzara, cunoscut din cinema, televiziune si de pe Broadway, care intruchipat o serie de personaje negative complexe, a murit la 81 de ani, din cauza unui cancer pancreatic.

4 februarie - cineastul american Michael deGruy si scenaristul si producatorul TV australian Andrew Wight, care au colaborat cu regizorul James Cameron, au murit la varsta de 60 de ani, respectiv 52 de ani, dupa ce elicopterul in care se aflau s-a prabusit in Australia.

15 februarie - actrita de origine romana Pola Illery (numele real Paula Iliescu), care s-a nascut in localitatea Corabia, in 1908, si a fost considerata una dintre ultimele vedete feminine din epoca filmelor mute, a murit la varsta de 103 ani.

3 martie - artistul Ralph McQuarrie, care l-a ajutat pe George Lucas sa aduca pe marile ecrane celebra franciza "Razboiul Stelelor/ Stars Wars", realizand designul personajelor din acele filme, inclusiv pe celebrul Darth Vader, a decedat la varsta de 82 de ani. A primit un premiu Oscar in 1985.

14 martie - cineastul si romancierul francez Pierre Schoendoerffer a murit la varsta de 83 de ani, in urma complicatiilor aparute dupa o interventie chirurgicala.

21 martie - poetul si scenaristul italian Tonino Guerra, care a colaborat cu unii dintre cei mai mari regizori italieni, precum Federico Fellini, Michelangelo Antonioni si fratii Paolo si Vittorio Taviani, a murit la varsta de 92 de ani. A semnat scenariile unor filme precum "Amarcord", "Impuscatura/ Blowup" etc.

4 aprilie - cineastul francez Claude Miller, colaborator apropiat al regizorilor Francois Truffaut, Jacques Demy si Jean-Luc Godard, a murit la varsta de 70 de ani.

18 aprilie - realizatorul si producatorul de televiziune Dick Clark, care a popularizat muzica rock and roll pe micile ecrane pentru o intreaga generatie de americani, a murit in urma unei crize cardiace, la varsta de 82 de ani. A fost recompensat, printre altele, cu patru premii Emmy.

24 aprilie - cineastul Amos Vogel, o personalitate a cinema-ului independent, a murit la varsta de 91 de ani.

24 mai - producatorul de film si televiziune Lee Rich, omul din spatele unor seriale de succes ca "Dallas" si "The Waltons", a murit la varsta de 93 de ani, din cauza unui cancer pulmonar.

2 iunie - Kathryn Joosten, interpreta vecinei curioase Karen McCluskey din serialul "Neveste disperate" (rol recompensat cu doua premii Emmy), a murit din cauza unui cancer pulmonar, la varsta de 72 de ani.

11 iunie - actrita americano-canadiana Ann Rutherford, interpreta personajului Carreen O'Hara, sora protagonistei Scarlett O'Hara din filmul "Pe aripile vantului" (1939), a murit la varsta de 91 de ani din cauza unei insuficiente cardiace.

26 iunie - Scenarista, regizoarea si producatoarea Norah Ephron, care a semnat comedii romantice precum "Nopti albe in Seattle" si "Cand Harry a cunoscut-o pe Sally", a murit la varsta de 71 de ani, din cauza unei leucemii.

3 iulie - actorul american Andy Griffith, celebru pentru rolul serifului din sitcom-ul "The Andy Griffith Show" din anii 1960, a murit la varsta de 86 de ani, in urma unui infarct.

8 iulie - actorul american Ernest Borgnine, recompensat cu premiul Oscar in 1955 pentru rolul din filmul "Marty", a murit la varsta de 95 de ani, din cauza unei insuficiente renale.

13 iulie - Richard Zanuck, producatorul unor filme precum "Falci" si "Impact nimicitor", a murit la varsta de 77 de ani, in urma unui infarct.

13 iulie - actorul Sage Stallone, fiul lui Sylvester Stallone, a fost descoperit decedat, la varsta de 36 de ani. Actorul suferea de o tulburare cardiaca.

18 iulie - actorul indian Rajesh Khanna, considerat primul superstar de la Bollywood, a murit la varsta de 69 de ani, din cauza unui cancer.

21 iulie - Susanne Lothar, actrita fetis a regizorului austriac Michael Haneke, a murit la varsta de 51 de ani, din cauza unui cancer la stomac.

22 iulie - Frank Pierson, recompensat cu premiul Oscar pentru scenariul filmului "Dupa-amiaza de caine" (1975), a murit la varsta de 87 de ani, din cauze naturale.

26 iulie - actrita latino Lupe Ontiveros, nominalizata la premiile Emmy, a murit la varsta de 69 de ani, din cauza unui cancer la ficat.

29 iulie - cineastul si intelectualul francez Chris Marker, autorul filmelor "La jetee" (1962) si "Le fond de l'air est rouge" (1977), a murit la varsta de 91 de ani.

8 august - regizorul german Kurt Maetzig, caruia regimul nazist i-a interzis sa faca filme si care a devenit ulterior cofondator al companiei de productie cinematografica detinuta de statul est-german, a murit la varsta de 101 ani.

9 august - cineastul american Mel Stuart, regizorul filmului "Willy Wonka si fabrica de ciocolata" (1971), a murit la varsta de 83 de ani, din cauza unui cancer.

10 august - cineastul italian Carlo Rambaldi, recompensat cu trei premii Oscar la categoria "efecte vizuale" pentru creatiile sale din filmele "E.T. Extraterestrul", "Alien" si "King Kong", a murit la varsta de 86 de ani.

19 august - regizorul Tony Scott s-a sinucis la varsta de 68 de ani.

20 august - actrita americana Phyllis Diller, o pioniera a Hollywood-ului in anii 1960, prima femeie devenita celebra pentru spectacolele ei de stand up comedy, a murit la varsta de 95 de ani.

26 august - actorul indian A.K. Hangal, supranumit "bunicul Bollywood-ului", a murit la varsta de 95 de ani, in urma complicatiilor medicale aparute dupa o fractura de sold.

3 septembrie - actorul american Michael Clarke Duncan, nominalizat la Oscar pentru rolul din filmul "Culoarul Mortii/ Green Mile" (1997), a decedat, dupa ce a suferit un infarct, la varsta de 54 de ani.

16 septembrie - actorul american John Ingle, star al serialului de televiziune "General Hospital", a murit la varsta de 84 de ani, din cauza unui cancer.

27 septembrie - actorul Herbert Lom, starul seriei "Pantera Roz", a decedat la varsta de 95 de ani.

13 octombrie - actorul si vedeta de televiziune Gary Collins a murit la varsta de 74 de ani, din cauze naturale. A fost nominalizat la premiile Emmy de sase ori si a castigat o astfel de distinctie in 1983 - pentru cea mai buna gazda a unui talk show ("Hour Magazine").

17 octombrie - regizorul japonez Koji Wakamatsu a murit la varsta de 76 de ani, la aproape o saptamana dupa ce a fost lovit un taxi. Wakamatsu a fost nominalizat la Ursul de Aur de la Berlin, cu pelicula "Affairs Within Walls", si a starnit puternice controverse in 1976 cu filmul sau "In the Realm of the Senses", care includea numeroase scene cu continut sexual explicit.

21 octombrie - Yash Chopra, unul dintre cei mai influenti producatori de la Bollywood, a murit de febra dengue, la varsta de 80 de ani.

22 octombrie - militantul sioux Russell Means, care a atras atentia publicului asupra revendicarilor amerindienilor in anii 1970, inainte de a deveni actor si de a se remarca in numeroase filme, inclusiv in "Ultimul Mohican", a murit la varsta de 72 de ani, din cauza unui cancer.

22 noiembrie - animatorul Mel Shaw, care a contribuit la realizarea unor filme-cult precum "Bambi", "Regele Leu", "Fantasia", a murit in urma unui infarct, la varsta de 97 de ani.

23 noiembrie - Larry Hagman, star al serialului "Dallas", a murit la varsta de 81 de ani, din cauza unui cancer la gat.

23 noiembrie - cineastul Jose Luis Borau, considerat parintele cinematografiei spaniole vreme de 50 de ani, fost presedinte si fondator al Academiei de film spaniole, a murit la varsta de 83 de ani.

24 decembrie - Actorul Charles Durning, un erou al celui de-Al Doilea Razboi Mondial si care a devenit faimos la Hollywood pentru rolurile sale din filme precum "Cacealmaua/ The Sting", "Tootsie" si "The Best Little Whorehouse in Texas", a decedat la varsta de 89 de ani, din cauze naturale.

24 decembrie - Actorul american Jack Klugman, care a jucat in seriale televizate in anii 1970 - 1980, a decedat la varsta de 90 de ani.

MUZICA - DANS

17 ianuarie - cantaretul american Johnny Otis, interpretul hitului "Willie and the Hand Jive", din 1958, a murit la varsta de 90 de ani, cu trei zile inaintea Ettei James, pe care a descoperit-o ca muziciana, in anii 1950.

20 ianuarie - Etta James a murit la varsta de 73 de ani, din cauza complicatiilor provocate de leucemia de care suferea.

29 ianuarie - Camilla Williams, prima artista de culoare care a fost angajata de o importanta companie de opera din SUA, a murit la varsta de 92 de ani.

11 februarie - Whitney Houston a fost descoperita moarta in cada din camera ei de hotel, la Los Angeles. Moartea cantaretei, la varsta de 48 de ani, a fost provocata de o maladie cardiaca si de consumul de cocaina. De-a lungul carierei a castigat 415 premii, printre care 2 Emmy, 6 Grammy, 30 Billboard Music, 22 American Music.

12 februarie - dansatoarea si actrita Zina Bethune a decedat la varsta de 66 de ani, intr-un accident de masina de masina. Fosta artista a New York City Ballet, Zina Bethune a debutat alaturi de Harvey Keitel in filmul lui Martin Scorsese "Cine bate la usa mea?". A avut o cariera prolifica pe Broadway.

14 februarie - cantareata si compozitoarea americana Dory Previn, nominalizata de trei ori la Oscar in calitate de coautoare a unor piese din filme din anii '60, a murit la varsta de 86 de ani.

22 februarie - compozitorul Billy Strange, care a creat mai multe piese pentru Elvis Presley, precum "A Little Less Conversation", si a asigurat acompaniamentul la chitara pentru artisti celebri, printre care Nancy Sinatra ("Bang Bang"), a murit la varsta de 81 de ani.

29 februarie - Davy Jones, solistul britanic al grupului american The Monkees, a murit in urma unei crize cardiace, la varsta de 66 de ani.

5 martie - Robert B. Sherman, care a compus impreuna cu fratele sau, Richard, multe cantece ce au fost incluse pe coloanele sonore ale unor filme clasice produse de studiourile Walt Disney, precum "Mary Poppins" si "Cartea Junglei", a murit la varsta de 86 de ani. Robert si Richard Sherman au castigat doua premii Oscar.

13 aprilie - Interpretul de opera si actorul austriac Heinz Holecek a murit in ziua in care a implinit varsta de 74 de ani, dupa ce, in februarie, a intrat in coma in urma unui atac de cord.

4 mai - Adam Yauch, membru fondator al grupului de hip-hop Beastie Boys, celebru pentru hituri precum "Fight for Your Right (To Party)", a murit din cauza unui cancer, la varsta de 47 de ani.

16 mai - cantautorul si chitaristul Chuck Brown, creatorul stilului "Go-Go", un subcurent al stilului funky, a murit la varsta de 75 de ani.

17 mai - cantareata americana de disco Donna Summer a decedat la varsta de 63 de ani, din cauza unui cancer. De cinci ori laureata a premiilor Grammy, a dominat topurile muzicale americane in anii 1970,cu hituri precum "Last Dance", "Bad Girls" si "Hot Stuff".

18 mai - Peter Jones, tobosarul trupei australiene Crowded House - celebra pentru hituri precum "Don't Dream It's Over" -, a murit la varsta de 45 de ani, din cauza unui cancer la creier.

20 mai - Robin Gibb, membru al grupului Bee Gees, a murit la varsta de 62 de ani, dupa o indelungata lupta cu cancerul hepatic si de colon.

29 mai - chitaristul, compozitorul si interpretul Arthel Lane, supranumit "Doc" Watson, o legenda a muzicii folk americane, recompensat cu opt premii Grammy, a murit la varsta de 89 de ani.

7 iunie - Bob Welch, fost solist si chitarist al trupei Fleetwood Mac, s-a sinucis, la varsta de 66 de ani. Se pare ca, in urma unei operatii la coloana vertebrala, a aflat ca maladia de care suferea era incurabila si dureroasa.

16 iulie - Jon Lord, fostul clapar si membru fondator al trupei britanice Deep Purple, a murit la varsta de 71 de ani, din cauza unui cancer la pancreas.

16 iulie - cantareata Kitty Wells, prima artista solo din istoria muzicii country care a reusit sa ajunga pe prima pozitie in topul american de specialitate, a murit la varsta de 92 de ani.

27 iulie - cantaretul si actorul Tony Martin, cunoscut pentru baladele sale romantice din anii '50 si '60 si pentru mariajul sau de sase decenii cu dansatoarea Cyd Charisse, a murit la varsta de 98 de ani.

5 august - cantareata mexicana Chavela Vargas, o veritabila legenda in cultura sud-americana, a carei viata privata a fost marcata de numeroase scandaluri, dependenta de alcool si o homosexualitate afisata, a murit la varsta de 93 de ani.

6 august - compozitorul de muzica de film Marvin Hamlisch, autorul coloanei sonore si piesei "The Way We Were" din filmul "Cei mai frumosi ani", premiate cu Oscar, a murit la varsta de 68 de ani. 9 august - producatorul de muzica soul Carl Davis, unul dintre cele mai importante nume ale scenei muzicale din Chicago in anii 1960-1970, a murit la varsta de 77 de ani.

18 august - Scott McKenzie, un reprezentant de seama al curentului flower power-pop din anii 1960 si interpret al celebrei piese "San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)", a murit la varsta de 73 de ani.

1 septembrie - compozitorul Hal David, laureat al premiului Oscar, care, impreuna cu colaboratorul sau Burt Bacharach, a scris numeroase hituri, printre care piese pentru filme precum "Alfie" si "Casino Royale", a murit la varsta de 91 de ani.

25 septembrie - cantaretul Andy Williams, interpretul piesei "Moon River", a murit la varsta de 84 de ani.

26 octombrie - cantareata R&B Natina Reed, membra a trupei Blaque, a murit intr-un accident de masina, la varsta de 33 de ani.

27 octombrie - compozitorul german Hans Werner Henze a murit la varsta de 86 de ani. Unul dintre cei mai influenti compozitori ai secolului al XX-lea, Hanze a scris zece simfonii si a fost cunoscut in special pentru muzica pe care a realizat-o pentru spectacolele de teatru.

27 octombrie - cantaretul si compozitorul american de jazz si soul Terry Callier, care a colaborat cu Massive Attack si Beth Orton, a murit la varsta de 67 de ani.

5 noiembrie - compozitorul american Elliott Carter, care a castigat de doua ori premiul Pulitzer intr-o cariera de peste 75 de ani, a murit la varsta de 103 ani.

7 noiembrie - Richard Robbins, muzicianul american care a compus coloanele sonore ale unor filme celebre precum "Camera cu priveliste/ A Room with a View", "Inapoi la Howards/ Howards End" si "Ramasitele zilei/ The Remains of the Day", a murit la varsta de 71 de ani.

5 decembrie - pianistul si compozitorul american de muzica de jazz David "Dave" Brubeck a murit la varsta de 91 de ani.

9 decembrie - cantareata Jenni Rivera a murit dupa ce avionul de mici dimensiuni la bordul caruia se afla s-a prabusit in nordul Mexicului. Cantareata avea 43 de ani.

10 decembrie - cantareata elvetiana de opera Lisa Della Casa, una dintre cele mai mari interprete ale operei lui W. A. Mozart din cea de-a doua jumatate a secolului al XX-lea, a murit la varsta de 93 de ani.

11 decembrie - maestrul indian al sitar-ului Ravi Shankar, care a influentat numerosi artisti straini, inclusiv trupa The Beatles si pe celebrul violonist clasic Yehudi Menuhin, a murit la varsta de 92 de ani.

20 decembrie - Compozitorul si interpretul R&B Jimmy McCracklin, cunoscut pentru melodia "The Walk", a murit la varsta de 91 de ani.

22 decembrie - Chitaristul Mike Scaccia, care a cantat cu trupe rock cunoscute, precum Ministry, Rigor Mortis si Revolting Cocks, a murit la varsta de 47 de ani, dupa ce a suferit un atac vascular cerebral pe scena.

24 decembrie - Compozitorul britanic Richard Rodney Bennett, nominalizat de trei ori la premiile Oscar pentru coloanele sonore ale filmelor "Departe de lumea dezlantuita" (1967), "Nicolae si Alexandra" (1971) si "Orient Expres" (1974), a murit la varsta de 76 de ani.

27 decembrie - Cantareata americana de muzica soul Fontella Bass, devenita celebra gratie piesei "Rescue Me" din 1965, a murit la varsta de 72 de ani, in urma unei crize cardiace.

TEATRU - LITERATURA

15 ianuarie - scriitorul italian Carlo Fruttero, coautor al romanului "La Donna della domenica", a murit la varsta de 85 de ani.

1 februarie - poeta poloneza Wislawa Szymborska, recompensata cu premiul Nobel pentru literatura pe anul 1996, a murit la varsta de 88 de ani.

25 martie - scriitorul Antonio Tabucchi, considerat "cel mai european dintre autorii italieni", care a privilegiat adeseori in romanele sale povestilor unor anti-eroi, a murit la varsta de 68 de ani.

20 aprilie - Bert Weedon, autorul cartii "Play in a Day", un ghid care a inspirat chitaristi celebri ca Eric Clapton, Brian May si John Lennon, a murit la varsta de 91 de ani.

8 mai - Maurice Sendak, un cunoscut autor american de literatura pentru copii, devenit celebru gratie romanului grafic "Where the Wild Things Are", a murit la varsta de 83 de ani.

15 mai - scriitorul mexican Carlos Fuentes a decedat la varsta de 83 de ani, din cauza unor probleme cardiace.

5 iunie - scriitorul american de science-fiction Ray Bradbury, autorul "Cronicilor martiene" si al "Fahrenheit 451", a decedat la varsta de 91 de ani.

30 iulie - scriitoarea irlandeza Maeve Binchy, cunoscuta pentru volumele "Circle of Friends" si "Tara Road", a decedat la varsta de 72 de ani.

31 iulie - fiul scriitorului Boris Pasternak, criticul literar Evgheni Pasternak, a murit la varsta de 88 de ani.

19 august - romanciera franceza Catherine Lepront, distinsa in 1992 cu premiul Goncourt, a murit la varsta de 61 de ani.

14 septembrie - poetul american Louis Simpson, castigator al unui premiu Pulitzer, a murit la varsta de 89 de ani.

21 septembrie - Sven Hassel, celebru pentru opere precum "Blindatele mortii" si "Gestapo", a decedat la varsta de 95 de ani.

1 octombrie - istoricul britanic marxist Eric Hobsbawm, autorul celebrului volum "The Age of Extremes: The Short Twentieth Century, 1914-1991", a murit la varsta de 95 de ani.

19 noiembrie - scriitorul rus Boris Strugatki, coautor, alaturi de fratele sau Arkadi, al unor romane SF care au fost cenzurate in epoca sovietica, printre care se numara "Picnic la marginea drumului", a murit la varsta de 79 de ani.

22 noiembrie - scriitorul australian de origine sud-africana Bryce Courtenay, ale carui romane s-au vandut in peste 20 de milioane de exemplare in lumea intreaga, a murit la varsta de 79 de ani.

MEDIA

10 februarie - Jeffrey Zaslow, editorialist la Wall Street Journal si cunoscut scriitor din SUA, a decedat intr-un accident de masina, la varsta de 53 de ani.

7 aprilie - Mike Wallace, unul dintre jurnalistii de televiziune legendari din SUA, a decedat la varsta de 93 de ani. In peste 60 de ani de cariera, Wallace s-a distins prin interviuri intransigente cu cei mai importanti oameni ai lumii, printre care Vladimir Putin, ayatollahul Khomeini, Yasser Arafat.

10 mai - fotograful german Horst Faas, recompensat de doua ori cu premiul Pulitzer, care a lucrat aproape 50 de ani pentru Associated Press, a murit la varsta de 79 de ani.

29 mai - Jim Paratore, cel care a fondat site-ul de stiri mondene TMZ, a decedat la varsta de 58 de ani, din cauza unui infarct.

19 iulie - fosta jurnalista belgiana Janine Lambotte, devenita in 1961 prima femeie care a prezentat un buletin de stiri televizat in Europa, a decedat la varsta de 87 de ani.

13 august - legendara Helen Gurley Brown, care a condus in calitate de editor-sef, timp de peste 30 de ani, editiile internationale ale revistei pentru femei Cosmopolitan, a murit la varsta de 90 de ani.

29 sept - fostul director si presedinte general al New York Times Arthur Sulzberger, initiatorul unor schimbari profunde la unul dintre dintre cele mai prestigioase ziare americane, a murit la varsta de 86 de ani.

22 decembrie - Jurnalistul si dramaturgul Larry L. King, autor al piesei de teatru "Best Little Whorehouse in Texas", a murit la varsta de 83 de ani, din cauza unui emfizem pulmonar. Printre altele, King a lucrat pentru Playboy in perioada in care celebrul Hunter S. Thompson a redefinit jurnalismul, in anii '60-'70.

ARTE FRUMOASE - FOTOGRAFIE - MODA

4 ianuarie - fotojurnalista americana Eve Arnold, cunoscuta pentru portretele pe care le-a realizat unor celebritati precum Marilyn Monroe si Marlene Dietrich, a murit la varsta de 99 de ani.

6 februarie - pictorul si sculptorul catalan Antoni Tapies, unul dintre cele mai importante nume din arta contemporana europeana, a murit la varsta de 88 de ani.

6 aprilie - pictorul american Thomas Kinkade a murit la varsta de 54 de ani.

9 mai - expertul in coafura Vidal Sassoon, supranumit "stilistul celebritatilor", a murit la varsta de 84 de ani, din cauza unei leucemii.

10 iunie - pictorul francez Georges Mathieu, un maestru al abstractizarii lirice, a murit la varsta de 91 de ani.

25 iulie - sculptorul austriac Franz West, premiat cu Leul de Aur la Bienala de Arta de la Venetia, in 2011, a murit la varsta de 65 de ani.

6 august - Robert Hughes, unul dintre cei mai influenti critici de arta si, totodata, scriitor si realizator de documentare, a murit la varsta de 74 de ani.

27 noiembrie - pictorul de origine poloneza Ladislas Kijno a murit la varsta de 91 de ani.

5 decembrie - arhitectul brazilian Oscar Niemeyer, care a conceput unele dintre cele mai celebre cladiri ale secolului al XX-lea, a murit la varsta de 104 ani.

SPORT - LIFE - FILANTROPIE

17 martie - cofondatorul companiei de bauturi energizante Red Bull, miliardarul thailandez Chaleo Yoovidhya, a murit la varsta de 89 de ani.

5 aprilie - Ferdinand Alexander Porsche, nepotul fondatorului uzinelor germane Porsche si creatorul celebrului model de automobil sport Porsche 911, a murit la varsta de 76 de ani.

11 septembrie - Magomed Labazanov, despre care autoritatile ruse au spus ca era cel mai in varsta barbat din lume, a murit la 122 de ani.

13 noiembrie - Yao Defen, cea mai inalta femeie din lume, care avea o inaltime de 2,33 metri atunci cand a fost masurata de reprezentantii Cartii Guinness a Recordurilor, in 2010, a murit la varsta de 40 de ani.

4 decembrie - americanca Besse Cooper, cea mai in varsta persoana din lume, potrivit Cartii Recordurilor Guinness, a murit la varsta de 116 ani.

RELIGIE - POLITICA - ISTORIE

29 ianuarie - fostul presedinte italian Oscar Luigi Scalfaro a decedat la varsta de 93 de ani.

17 martie - liderul Bisericii Ortodoxe Copte, patriarhul Shenouda III, a decedat la varsta de 89 de ani.

2 aprilie - Neslisah Sultan, ultima printesa din dinastia otomanilor, a murit la varsta de 91 de ani. Fatma Neslisah Osmanoglu Sultan era nepoata a ultimului sultan otoman, Mehmet al VI-lea (1918 - 1922). Sultanatul otoman a fost abolit in 1922 si inlocuit, in anul urmator, cu Republica Turca, creata de Mustafa Kemal Ataturk.

2 octombrie - ducesa Marie-Christine de Habsburg a murit la varsta de 88 de ani.

6 noiembrie - cel mai batran demnitar ortodox din Europa, patriarhul Bulgariei, Maksim, a decedat la varsta de 98 de ani.

STIINTA - CERCETARE

5 aprilie - omul de afaceri britanic Jim Marshall, creatorul amplificatoarelor cu acelasi nume, utilizate de unii dintre cei mai mari chitaristi din muzica rock, denumit "The Father of Loud", a murit la varsta de 88 de ani.

29 aprilie - francezul Roland Moreno, inventatorul cardurilor cu microcipuri, a murit la varsta de 66 de ani.

20 mai - americanul Eugene Polley, care a inventat in 1955 prima telecomanda fara fir pentru televizoare, a murit la varsta de 96 de ani.

13 iulie - profesorul de origine romana Shlomo Bentin, laureat al Israel Prize pentru psihologie pe anul 2012, a murit la varsta de 65 de ani, intr-un accident de circulatie.

16 iulie - cercetatorul ceh Antonin Holy, care a jucat un rol central in crearea primelor medicamente impotriva HIV si SIDA, a murit la varsta de 75 de ani.

23 iulie - Sally Ride, prima astronauta americana care a ajuns in spatiu, a murit la varsta de 61 de ani.

25 august - astronautul american Neil Armstrong, primul om care a pasit pe Luna, pe 20 iulie 1969, a murit la varsta de 82 de ani.

26 noiembrie - Joseph Murray, chirurgul american care a realizat primul transplant de rinichi din lume, recompensat ulterior cu premiul Nobel pentru medicina, a murit la varsta de 93 de ani.

9 decembrie - astronomul si prezentatorul de televiziune britanic Patrick Moore, autor a peste 60 de carti de astronomie, mai ales despre Luna, a murit la varsta de 89 de ani.

9 decembrie - Norman Joseph Woodland, inventatorul codului de bare, a murit la varsta de 91 de ani, in urma unor complicatii provocate de maladia Alzheimer.

ANIMALE CELEBRE

11 iunie - Thriller, tigrul care a apartinut cantaretului Michael Jackson, in perioada in care artistul american locuia in ferma Neverland, a murit din cauza unui cancer pulmonar, la varsta de 13 ani.

24 iunie - Singuraticul George, ultimul exemplar dintr-o subspecie de broaste testoase uriase din Galapagos, a murit la varsta de aproximativ 100 de ani.

2 august - cel mai batran hipopotam din lume, o femela in varsta de 62 de ani numita Donna, a murit. Donna a murit la o varsta cu 20 de ani mai mare decat speranta de viata medie a hipopotamilor.