Ministrul afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova, Iurie Leanca, i-a prezentat, luni, demisia premierului Vladimir Filat, anunta Agerpres. Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a anuntat insa ca nu va accepta cererea de demisie a acestuia.

"Decizia respectiva vine sa onoreze angajamentul public, asumat anul trecut de ministrul Iurie Leanca, de a demisiona in cazul in care pana in ianuarie 2013 nu vor fi asigurate conditiile necesare pentru ridicarea de catre UE a regimului de vize pentru calatoriile pe termen scurt ale cetatenilor moldoveni in spatiul Schengen", potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Chisinau, citat de Agerpres.

Filat a declarat ulterior, intr-o conferinta de presa, ca nu accepta demisia "colegului si prietenului" sau, mentionand ca, in perioada de cand este premier, politica externa a inregistrat un "progres incontestabil": "Categoric nu pot sa accept aceasta solicitare. Iurie Leanca este un ministru bun, au fost multe cazuri in care sa ma simt mandru de seful diplomatiei moldovenesti pe platforme internationale de cel mai inalt nivel", a declarat Vlad Filat.

Potrivit acestuia, faptul ca Republica Moldova nu a obtinut regimul liberalizat de vize nu tine atat de seful diplomatiei moldovenesti, dar de factori obiectivi interni si externi. Referindu-se la cei externi, el a declarat ca UE a impus conditii mult mai dure Republicii Moldova pentru a liberaliza regimul de vize, in comparatie cu statele din Balcani. El a comparat aceste conditii cu cele pentru aderarea la Spatiul Schengen. Pe plan intern, Republica Moldova a intarziat in adoptarea unor legi necesare pentru liberalizarea vizelor.

Vlad Filat a declarat ca a discutat cu Iurie Leanca si l-a anuntat ca nu-i accepta demisia si ca-i va inapoia cererea atunci cand primul cetatean moldovean va merge in UE doar in baza pasaportului.

Republica Moldova negociaza liberalizarea vizelor cu UE din 2011, in prezent fiind la implementarea celei de-a doua faze (si ultima n.red) a Planului de Actiuni. La sfarsitul anului 2011, Iurie Leanca a declarat intr-o conferinta de presa ca-si va da demisia daca cetatenii Republicii Moldova nu vor calatori fara vize incepand cu 2013. In prezent, guvernul isi propune drept scop sa indeplineasca toate conditiile necesare pentru a semna acordul respectiv pana la summitul Parteneriatului Estic care se va desfasura in noiembrie 2013.

In anul 2011 Iurie Leanca a declarat intr-o conferinta de presa ca isi va da demisia daca Republica Moldova nu va obtine regim liberalizat de vize cu UE, pana la 1 ianuarie 2013. In prezent, Republica Moldova este la implementarea fazei a doua a Planului de Actiuni, iar autoritatile si-au propus indeplinirea acestui scop pana la summitul Parteneriatului Estic din noiembrie 2013.

Iurie Leanca indeplineste functia de ministru de Externe din septembrie 2009, in guvernele Filat I si Filat II. Iurie Leanca (48 de ani) a absolvit Institutul de stat pentru relatii internationale de la Moscova, iar in perioada 1986-2001 a activat la Ministerul de Externe, fiind inclusiv ministru-adjunct in perioada 1998-2001. Ulterior, pana in 2009, a fost vicepresedinte al cunoscutei companii Ascom, condusa de miliardarul Sergiu Stati. Iurie Leanca este considerat de analisti si de politicieni ca fiind unul dintre cei mai buni ministri din actualul guvern.