National Rifle Association (NRA), cel mai puternic grup de lobby pentru arme din SUA, a cerut ca gardienii din scoli sa fie inarmati pentru ca "singurul lucru care poate opri un om rau cu o arma este un om bun cu o arma", informeaza The Telegraph.

Protest la conferinta a NRAFoto: Captura Youtube.com

Intr-o conferinta de presa de vineri intrerupta de doua ori de protestatari, National Rifle Association a respins apelurile din ce in ce mai puternice la o interzicere a armelor de asalt catalogandu-le drept "o notiune periculoasa". Potrivit NRA, copiii americani sunt "lipsiti de aparare" in salile de clasa si e nevoie de arme pentru a-i proteja.

Wayne LaPierre, vice-presedintele executiv al NRA, a declarat ca organizatia se va opune eforturilor adminstatiei Obama de a face prima reforma din ultimele doua decenii a legislatiei posesiei de arme. In schimb, LaPierre a cerut o baza de date nationala a persoanele cu probleme psihiatrice.

"Cand vine vorba de membrii cei mai iubiti, inocenti si vulnerabili ai familiei americane, copiii nostri, noi ca societate ii lasam in fiecare zi complet lipsiti de aparare. Monstrii si pradatorii stiu asta si o exploateaza", a declarat Wayne LaPierre.

In prima conferinta de presa organizata de la masacrul de la scoala primara Sandy Hook din Newtown, NRA a promis ca va contribui semnificativ la dezbaterea nationala privind controlul armelor de foc.

Cu toate acestea, sustinatorii unui control mai strict al armelor de foc au fost scandalizati de faptul ca vice-presedintele NRA a respins apelurile la noi legi, criticand presa, politicienii liberali si industria jocurilor video.

Liderii NRA au luat cuvantul, pe rand, in cadrul conferintei organizate intr-un hotel din apropierea Casei Albe. Conferinta a coincis cu un alt atac armat produs in Pennsylvania, soldat cu moartea a patru persoane si ranirea a trei ofiteri de politie.

Interventia lui Wayne LaPierre a fost intrerupta de un protestatar cu un banner pe care scria "NRA ne ucide copiii" care a acuzat membrii organizatiei ca au mainile patate de sange.

Dupa ce protestatarul a fost scos din sala, vice-presedintele NRA a cerut Congresului sa creeze un "scut national" de agenti de paza inarmati in fiecare scoala din America, iar masura sa fie aplicata odata cu reluarea orelor in ianuarie, dupa vacanta de iarna.

"Ce se intampla daca vinerea trecuta, atunci cand Adam Lanza a inceput sa traga in elevii din Scoala Primara Sandy Hook, s-ar fi confruntat cu o paza armata calificata? Vreti, cel putin, sa recunoasteti ca este posibil ca 26 de vieti nevinovate sa fi fost salvate in acea zi?", a intrebat LaPierre.

Liderul NRA a avertizat ca "urmatorul Adam Lanza" planuieste deja un atac, declarand ca guvernul trebuie sa creeze "o baza de date nationala activa a persoanelor cu afectiuni psihiatrice".

LaPierre a respins eforturile democratilor de a interzice armele de asalt si cele cu magazii de mare capacitate, precum cele folosite in atacul de la Sandy Hook, spunand ca liberalii lucreaza la "perpetuarea ideii periculoase ca inca o interdictie a armelor sau inca o lege impusa unor oameni care respecta legea si sunt adepti ai pacii ne va proteja".

El a criticat "presa si clasa politica consumate de frica si de ura" fata de proprietarii de arme si a atacat "industria dura, corupta si corupatoare" a jocurilor video violente.

NRA ramane o forta importanta in politica SUA, donand milioane de dolari atat democratilor cat si republicanilor cu scopul de a asigura opozitia fata de legiferarea posesiei de arme. O mare parte a membrilor Congresului au primit in decursul carierei lor politice donatii de la NRA.

Cu toate acestea, pozitia grupului este amenintata in contextul in care un numar tot mai mare de americani si-au aratat sprijinul fata de reglementarea controlului armelor.

Presedintel american Barack Obama a raspuns la o petitie in acest sens postata pe site-ul Casei Albe, care a adunat aproape 200.000 de semnaturi, spunandu-le americanilor: "va auzim. Voi face tot ce imi sta in putere ca presedinte sa sustin aceste eforturi pentru ca, daca e un lucru pe care il putem face ca tara pentru protectia copiilor nostri, avem responsabilitatea de a incerca."

Obama a anuntat miercuri ca asteapta propuneri concrete privind reglementarea armelor de foc pana in luna ianuarie, aratand ca Statele Unite ale Americii au "obligatia" de actiona dupa atacul armat de saptamana trecuta din Newtown. Liderul de la Casa Alba ar urma sa prezinte propunerile in discursul despre starea natiunii, tinut in fata Congresului in luna ianuarie.

In interventia de la Casa Alba, Obama a aparat dreptul cetatenilor de a purta arme "in cadrul limitelor de responsabilitate". Presidentele a anuntat insa ca l-a numit pe vice-presedintele Joe Biden la conducerea unui grup de lucru insarcinat cu dezvoltarea de propuneri pe aceasta tema.

Amintim ca 26 de persoane, dintre care 20 de copii, au fost ucise vineri intr-un atac armat petrecut la Scoala Primara Sandy Hook din Newtown (Connecticut).