Statele Unite au anuntat joi ca au efectuat un test nuclear sub-critic intr-un sit subteran din Nevada pentru a studia comportamentul materialelor nucleare fara a genera o explozie nucleara, scrie AFP.

Aceste teste sub-critice nu risca provocarea unei reactii in lant care sa duca la o explozie nucleara.

Testul, care a avut loc miercuri si a fost denumit Pollux, a avut ca obiectiv colectarea de date stiintifice care sa "furnizeze informatii cruciale pentru mentinerea securitatii si a eficacitatii armelor nucleare nationale", a indicat Administratia securitatii nucleare nationale (NNSA) a departamentului Energiei, intr-un comunicat.

"Efectuarea de experimente sub-critice mentine capacitatea noastra de ne asigura ca putem constitui stocuri sigure, securizate si eficace fara a trebui sa efectuam teste subterane", a explicat administratorul NNSA, Thomas D'Agostino.

"Astfel de experimente il ajuta pe presedintele Barack Obama sa-si respecte angajamentele in domeniul securitatii nucleare", a adaugat acesta.

Testul Pollux este al 27-lea in categoria experimentelor sub-critice efectuate in SUA. Precedentul, cu numele Barolo B, a fost efectuat in februarie 2011.

Acestea examineaza cum se comporta plutoniul atunci cand este supus la un soc violent de fortele produse de explozii chimice puternice.

Statele unite au incetat testele nucleare subterane 1992. Pana la acel moment, efectuasera 1.032 de teste din 1945, potrivit datelor ONU.