Barack Obama va participa la doua ceremonii de investire inaintea inceperii celui de-al doilea mandat al sau la conducerea Statelor Unite, si anume una privata, urmata de una in care va depune juramantul in fata a milioane de americani. Cele dpua ceremonii sunt necesare deoarece, potrivit Constitutiei Statelor Unite, primul sau mandat se va incheia pe 20 ianuarie, la pranz. Marea ceremonie inaugurala nu poate fi insa organizata duminica, ea urmand sa aiba loc luni, pe 21 ianuarie, in fata Capitoliului. Barack Obama va depune juramantul prima data duminica, pe 20 ianuarie, iar luni, 21 ianuarie, a doua oara, in mod oficial, a anuntat joi un Comitet insarcinat cu organizarea acestor ceremonii, potrivit Mediafax.

Barack Obama a fost nevoit sa depuna juramantul in doua randuri si in 2009, cand John Roberts, primul judecator al Curtii Supreme insarcinat cu investirea noului presedinte, a pronuntat eronat cuvintele juramantului, pe care Obama le-a repetat in fata Capitolului. Roberts a fost nevoit sa mearga imediat dupa aceea la Casa Alba, pentru ca Obama sa spuna juramantul fara eroare.

Ceremonia de pe data de 21 ianuarie 2013 va fi mai putin memorabila decat cea din 2009, cand peste doua milioane de persoane au venit sa asiste pe peluzele Mallului de la Washington la investirea primului presedinte de culoare din istoria Statelor Unite.

Cei patru presedinti in viata, George W. Bush, Bill Clinton, George Bush si Jimmy Carter vor participa la ceremonie. Actrita Eva Longoria, o veche sustinatoare a lui Obama, va fi, de asemenea, prezenta.