Barack Obama a indemnat Rusia sa se alature Statelor Unite si sa actualizeze si prelungeasca Programul de distrugere a armelor nucleare si chimice Nunn-Lugar, in vigoare timp de 20 de ani, pe care Moscova refuza sa il prelungeasca, informeaza AFP.

"Rusia a afirmat ca acordul nostru actual nu mai este pertinent in urma evolutiei relatiilor dintre tarile noastre", a declarat presedintele american.

"Noi ii raspundem: sa il actualizam. Sa cooperam cu Rusia ca partener egal. Este necesar ca continuam sa lucram impreuna. Acesta este un lucru important pentru securitatea tarilor noastre. Sunt optimist, putem reusi", a adaugat Obama, la Washington, in cadrul unei ceremonii in cursul careia a adus un omagiu celor doi senatori care au initiat acordul, republicanul Richard Lugar si democratul Sam Nunn.

Potrivit agentiei de presa citate, autoritatile de la Moscova au anuntat in octombrie ca au avertizat Washingtonul in legatura cu intentia lor de a nu prelungi Acordul Nunn-Lugar, care urmeaza sa expire in mai 2013.

Programul Cooperative Threat Reduction (CTR), cunoscute sub numele Programul Nunn-Lugar, dupa numele celor doi senatori aflati la originea acestui proiect, a fost initiat in 1991 si ratificat anul urmator de catre Congresul american.

Acordul viza atenuarea riscurile antrenate de prabusirea fostei Uniuni Sovietice, favorizand reconversia industriilor militare, protectia tehnologiilor sensibile, dar si supravegherea si distrugerea arsenalelor nucleare si chimice in tarile fostei Uniuni Sovietice.

Operatiunile de supraveghere din cadrul programului au presupus accesul serviciilor americane la unele informatii sensibile.