Presedintele american Barack Obama a decretat marti stare de "catastrofa majora" in statul New York dupa trecerea ciclonului Sandy care a maturat violent coasta Statelor Unite, inundand o mare parte a Manhattanului, scrie AFP.

Starea de catastrofa majora a fost decretata si pentru New Jersey.

Acest statut se poate concretiza in mod special in ajutoare pentru locuinte temporare si reparatii.

23.45 Uraganul Sandy a ucis cel putin 18 persoane in New York, a anuntat primarul orasului, Michael Bloomberg.

19.45 Uraganul Sandy, care ar urma sa provoace pagube de 30 - 50 de miliarde de dolari, este cel mai probabil unui dintre cele "10 sau 15 furtuni cele mai devastatoare" care au atins vreodata Statele Unite, spun expertii de la Eqecat, cabinet de studii specializat in gestiunea riscului.

17:00 Peste opt milioane de case nu aveau electricitate marti dimineata in 18 state din nord-estul SUA si in capitala Washington, a anuntat departamentul pentru Energie.

16.00 Cel putin 16 persoane au fost ucise in Statele Unite si in Canada din cauza vanturilor puternice si a inundatiilor provocate de trecerea ciclonului Sandy.

Doua persoane, printre care un pompier, au murit in statul Connecticut, la nord de New York, a declarat in cursul diminetii guvernatorul Dan Malloy.

Aceste victime se adauga celor cinci decese in statul New York si cel putin trei in New Jersey (est).

In Pennsylvania (est), doua porsoane au fost ucise, una din cauza caderii unui copac si alta dupa prabusirea unei case.

In Maryland (est), o femeie a murit dupa ce a intrat cu masina intr-un copac in timp ce in Virginia occidentala, unde ninsoarea cadea abundent asupra munctilor, o femeie de 48 de ani a fost ucisa intr-un acident rutier.

O femeie, membra a echipajului navei HMS Bounty, care s-a scufundat in largul Carolinei de Nord, a decedat la spital. Capitanul navei este in continuare dat disparut.

De cealalta parte a frontierei, in Canada, unde efectele furtunii incep deja sa se simta, o femeie a fost ucisa de resturile purtate de vant, potrivit politiei din Toronto.

14:15 Un reactor al unei centrale nucleare din statul New Jersey a fost oprit

Situat la Hancocks Bridge, pe malul fluviului Delaware, reactorul Salem 1 a fost oprit in momentul in care patru dintre cele sase pompe de circulatie a apei au incetat sa functioneze, a precizat societatea publica Public Service Electric and Gas (PSEG), adaugand ca reactorul vecin Hope Creek functioneaza normal.

Aceasta decizie disponibilizeaza "fondurile federale pentru persoanele afectate in comitatele Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmond, Suffolk si Queens", precizeaza Casa Alba, intr-un comunicat.

Un alt reactor situat la aproximativ 50 km nord de New York, pe malul fluviului Hudson, a fost oprit in noaptea de luni spre marti, a precizat operatorul centralei, pe contul sau de twitter (@indian_point), invocand "probleme la reteaua electrica externa".

Nu exista niciun risc pentru public sau pentru angajati, a precizat societatea Entergy, care gestioneaza centrala din Indian Point.

In statul New York, 1,5 milioane de persoane erau fara electricitate si cel putin cinci persoane au fost ucise de ciclon, dintre care un barbat de 30 de ani, in urma caderii unu copac in Queens.

Sapte tuneluri ale metroului new-yorkez au fost inundat din cauza cresterii cotelor apelor. Intreruperile de curent au lasat in intuneric jumatatea de sud a Manhattanului.

Marti dimineata, viteza vanturilor a scazut la 105 km/h pe masura ce Sandy avansa pe uscat, potrivit Centrului de previziuni hidro-meteorologice american (HPC). La ora 05,00 (09,00 GMT), centrul furtunii se afla la 145 km vest de Philadelphia (Pennsylvania) si se indrepta spre vest.

Inainte de a atinge uscatul luni seara, Sandy, clasat atunci drept uragan, antrena vanturi de 150 km/h.

Cresterea apelor unui rau din New Jersey a provocat si ruptura unui dig in comitatul Bergen, la cativa kilometri de New York.

Ruptura digului de pe raul Hackensack a mobilizat importante forte de interventie ale politiei si ale garzii nationale pentru a ajuta locuitorii orasului Moonachie, amenintati de inundatii.

Incidentul s-a produs putin dupa miezul noptii si nicio victima nu a fost anuntata pana in prezent.

Sandy este incadrat acum in categoria cicloanelor post-tropicale, ceea ce inseamna ca nu mai este alimentat de caldura oceanului ci de diferentele de temperatura legate de intalnirea cu front rece venit din nord.