Aproape 19 milioane de electori din Venezuela sunt chemati duminica la urne pentru a opta intre realegerea presedintelui Hugo Chavez, la putere din 1999, sau pentru un viraj politic alaturi de tanarul candidat al opozitiei, fostul guvernator Henrique Capriles Radonski, scrie AFP.

Cu o saptamana inainte de scrutin, majoritatea sondajelor il plasau pe actualul presedinte in frunte, dar Capriles, in varsta de 40 de ani, a recuperat o buna parte din decalaj in cursul campaniei, pana la punctul in care a ajuns sa reprezinte cea mai mare amenintare electorala cu care s-a confruntat vreodata Hugo Chavez.

Carismaticul presedinte, care a fost in 2002 tinta unei tentative de lovitura de stat si apoi afectat de un cancer pentru care a fost operat de doua ori si a trecut prin tratamente dure, in ultimele 15 luni, a promis ca, in cazul unei victorii, va face "ireversibila revolutia socialista" in urmatorii sase ani.

In fruntea tarii cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, liderul stangii radicale latino-americane, in varsta de 58 de ani, beneficiaza in continuare, dupa 13 ani de putere, de o puternica sustinere populara, in special din cauza numeroaselor programe sociale pe care le-a pus in practica, finantate din veniturile petroliere.

Investit in februarie de 30 de partide de opozitie, atat de dreapta cat si de stanga, Henrique Capriles a promis ca, daca va castiga, va pune capat faliei politice intre cei pro si anti-Chavez, va lupta impotriva unei lipse de securitate endemica si va reconcilia sectoarele public si privat, inspirandu-se dupa modelul de centru-stanga brazilian.

Cele 13.800 sectii de vot, echipate cu aparate electronice prezentate ca o garantie impotriva fraudarii, s-au deschis la ora locala 06,00 locales (10,30 GMT) si se vor inchide la 18,00 (22,30 GMT).

Rezultatele votului sunt asteptate la circa trei ore dupa inchiderea sectiilor.

Aproximativ 139.000 de militari vor fi amplasati in tara si la frontierele care au fost inchise sambata "pentru persoane si autovehicule", cu scopul de a garanta securitatea scrutinului, care se va desfasura sub ochiul a mii de observatori din cele doua tabere si organisme independente.