Autoritatile irakiene intentioneaza sa adopte pana la sfarsitul acestui an un nou drapel si un nou imn national, in ideea unificarii tuturor miscarilor religioase si a tuturor gruparilor etnice ale tarii, transmite AFP, citat de Agerpres.

Drapelul irakianFoto: Agerpres/AP

Potrivit sefului comisiei parlamentare irakiene pentru cultura, Ali Chlah, deputatii au de ales intre trei variante de posibil nou imn si sase variante de drapel.

Actualul imn, "Mawtini" (Patria mea), scris de un palestinian, a fost adoptat in 2004, la initiativa proconsulului american Paul Bremer, care fusese impresionat de acest cantec in timpul unui concert.

Insa acum cand se apropie cea de-a zecea aniversare a invadarii tari si rasturnarii regimului lui Saddam Hussein, in 2003, alesii poporului au sentimentul ca ar trebui reinsufletit sentimentul national.

Intre 2008 si 2009, peste 400 de poeti irakieni si-au trimis creatiile la Parlament. Procesul de selectie a fost unul de lunga durata, deoarece minoritatile kurda, asiriana si turcmena si-ar fi dorit ca noul imn sa contina cel putin o strofa in limbile fiecareia dintre ele. Dupa multe consultari, s-a convenit sa se includa un "Traiasca Irakul' in cele trei limbi, la finalul cantecului.

In privinta drapelului, lucrurile sunt si mai complicate. Din 2008, steagul irakian consta din trei dungi orizontale - rosu, alb si negru, avand in centru inscriptionat textul "Allah Akbar" (Dumnezeu este mare). Anterior, el suferise numeroase modificari - a fost schimbat caracterul scrierii, au fost scoase cele trei stelute (reprezentand initial unitatea Irakului, Siriei si Egiptului, ulterior, sub Saddam Hussein, simbolizand partidul Baas).

Propunerea care a parut sa se bucure de cel mai mare sprijin a fost revenirea la drapelul din timpul revolutiei conduse de Abdel Karim Qassem, din 1958, care a devenit primul lider al Republicii Irakiene. Totusi, deputatii au considerat ca Abdel Qassem simbolizeaza o epoca apusa, asa ca au abandonat si aceasta propunere, avand acum de ales intre sase variante de drapel nascute din imaginatia artistilor.