Informatii pe surse despre divergentele serviciilor secrete din Israel legate de dosarul nuclear iranian si care ar fi trebuit sa ramana secrete l-au determinat pe premierul Benjamin Netanyahu sa anuleze o reuniune a cabinetului de securitate, anunta AFP.

"Primul ministru a anuntat ca o continuare a discutiilor in cadrul cabinetului de securitate a fost amanata", potrivit unui comunicat al biroului sau de presa.

"La putin timp dupa sfarsitul reuniunii de marti, un lucru foarte grav s-a produs: o scurgere de informatii despre discutiile din cabinetul de securitate. Securitatea statului si a cetatenilor sai depinde de capacitatea de a putea purta discutii confidentiale in profunzime, in cadrul cabinetului de securitate", potrivit sursei citate.

In cadrul acestei reuniuni, sefii agentiilor de informatii israeliene si-au prezentat rapoartele anuale, legate in principal de programul nuclear controversat al Iranului.

"Cineva a adus o grava atingere increderii pe care cetatenii israelieni o acorda acestui forum. A violat una dintre regulile de baza legate de modul in care se poarta discutiile in cadrul cabinetului de securitate. A adus atingere inclusiv reputatiei celor care sunt prezenti la aceasta reuniune si care nu au furnizat astfel de informatii", acuza comunicatul.

Furia lui Netanyahu vizeaza in special cotidianul Yediot Aharonot care titra miercuri, in deschidere: "Dezacorduri asupra Iranului intre serviciile de securitate" si afirmand ca "ministrii cabinetului de securitate au avut ieri surpriza sa descopere ca diferitele servicii de securitate au dezacorduri asupra chestiunii Iranului".

"Nu ma plang de presa: ei isi fac treaba (...) si eu sunt responsabil fata de cetatenii israelieni si securitatea statului si aman aceasta reuniune", a afirmat primul ministru.

Unele dintre divergente este legata de pagubele pe care le-ar putea produce Israelul in cazul unui atac impotriva instalatiilor nucleare iraniene, afirma ziarul.

"Am auzit informatii detaliate si foarte ingrijoratoare despre programul nuclear iranian. Iranienii s-au lansat in cursa pentru bomba si se pare ca nimic nu-i poate opri", a afirmat o sursa neidentificata care a participat la reuniune, potrivit cotidianului israelian.

Ministrilor le-a fost prezentata o lista a unor noi sanctiuni "paralizante" impotriva Teheranului, precum un embargou comercial sau interdictia tuturor zborurilor spre Iran, a adaugat Yediot Aharonot.

Aceasta reuniune a cabinetului de securitate a fost organizata intr-un climat de febrilitate si de zvonuri, alimentate de nenumarate declaratii ale unor oficiali politici si analisti despre eventualitatea unei viitoare operatiuni militare impotriva Iranului, cu sau fara asistenta Statelor Unite ale Americii.