Bulgaria indeplineste toate criteriile necesare pentru aderarea la Spatiul Schengen, a declarat, vineri, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aflat in vizita la Sofia, anunta Novinite.com. Potrivit oficialului european, chestiunea Schengen ar trebui transata in favoarea Bulgariei, care a "indeplinit toate criteriile". Barroso nu a facut nici o referire la Romania in privinta aderarii la Schengen, desi Bucurestiul si Sofia au aceleasi probleme cu intrarea in Schengen, blocata de Olanda. Reamintim ca in luna septembrie are loc Consiliul JAI decisiv pentru intrarea in Schengen.

"Am reiterat suportul Comisiei Europene pentru aderarea Bulgariei la Schengen. Bulgaria indeplineste toate criteriile si trebuie sa gasim o cale pentru a rezolva cit mai repede posibil astfel incit cetatenii bulgari sa aiba toate beneficiile aderarii la UE", a spus Barroso la Sofia.

Totusi, Barroso le-a spus jurnalistilor bulgari ca Sofia mai are de lucrat la imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene si la lupta impotriva crimei organizate si a coruptiei.

Presedintele CE a mai atras atentia ca alegerea noului Consiliu Judiciar Suprem si a noului procuror-sef sunt cruciale pentru dezvoltarea tarii.

Jose Manuel Barroso a participat, vineri, la Sofia, la inaugurarea unui nou tronson de metrou in capitala Bulgariei, lucrari finantate in proportie de 50% din bani europeni (476 milioane euro).