Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a aparut in public duminica, pentru prima data in ultimele doua luni de cand s-a refugiat in ambasada Ecuadorului din Londra, sustinand de la balconul cladirii diplomatice ecuadoriene un discurs in care a multumit celor care l-au ajutat, in special acestei tari, si cerandu-le Statelor Unite sa inceteze "vanatoarea de vrajitoare" impotriva retelei sale, transmite AFP.

Julian Assange, la balconul ambasadei EcuadoruluiFoto: Reuters

Assange si-a rostit discursul chiar deasupra capetelor politistilor britanici care vor sa il aresteze, de la balconul ambasadei, considerat teritoriu diplomatic. El a vorbit timp de aproximativ zece minute, dupa care a intrat in ambasada fara sa fie deranjat. Sute de persoane, militanti si trecatori au venit sa il asculte.

Assange a cerut presedintelui american Barack Obama sa face "ce este corect" si Statelor Unite "sa inceteze vanatoarea de vrajitoare impotriva WikiLeaks".

Apoi, el le-a multumit indelung sustinatorilor WikiLeaks, "martori" ce au supravegheat situatia sa, si in special Ecuadorului, o tara care s-a "ridicat pentru dreptate". El a enumerat totodata si lista tarilor din America Centrala sau de Sud care si-au exprimat sustinerea fata de Ecuador in acest caz, "Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, El Salvador, Honduras, Mexic, Nicaragua, Peru, Venezuela si toate celelalte".

El le-a multumit, de asemenea, copiilor sai si i-a asigurat ca "se vor reuni in curand", precum si locuitorilor din Statele Unite, Marea Britanie sau Suedia care l-au sustinut.

Australianul Julian Assange (41 de ani), caruia Ecuadorul i-a acordat azil politic, risca arestarea si extradarea imediata in Suedia daca paseste in afara sediului ambasadei. Din acest motiv, el a ales sa vorbeasca, teoretic fara sa riste sa fie arestat, de la acest balcon situat la parterul inalt al imobilului.

Assange a cerut si obtinut azil politic din partea Ecuadorului pentru a se sustrage extradarii de catre Marea Britanie in Suedia, unde este acuzat de agresiune sexuala si viol.

Fondatorul WikiLeaks se teme ca, dupa o extradare in Suedia, ar fi trimis ulterior in SUA pentru a raspunde acuzatiilor de spionaj dupa divulgarea de catre site-ul sau a sute de mii de documente diplomatice secrete americane.