Un proiect de lege care prevede inasprirea conditiilor de intrare in Canada a fost depus miercuri in Camera Comunelor de ministrul canadian al Imigratiei, Jason Kenney, vizand in principal "criminalii straini", relateaza AFP.

Textul prevede expulzarea automata a refugiatilor politiciti, a rezidentilor permanenti si temporari daca au fost condamnati la o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de sale luni.

Guvernul lui Stephen Harper "pune capat practicilor criminale externe care isi multiplica apelurile pentru a intarzia expulzarea din Canada si care, in acest timp, continua sa terorizeze canadienii nevinovati", a afirmat ministrul conservator depunerea acestui text legislativ, care va fi studiat in toamna de deputati.

Jason Kenney a citat numeroase cazuri de "criminali straini" vizati de acest proiect de lege, incepand cu un anume "Joe Woo", nascut in China, si care a devenit rezident permanent in 1990, in ciuda unui cazier bine garnisit.

In timp ce epuiza toate recursurile judiciare pentru a-si intarzia expulzarea, barbatul a rapit doi canadieni, inainte de a fugi. "Este in continuare liber", a precizat ministrul, adaugand: "Acest lucru nu trebuie sa se mai intample. El trebuia expulzat cu ani in urma, aceste rapiri nu ar mai fi avut loc".

Acest proiect de lege prevede dreptul ministerului Imigratiei de a refuza rezidenta temporara pentru un candidat la imigrare pentru "motive de interes public".

Depunerea proiectului de lege intervine dupa mai multe modificari notabile ale sistemului de imigrare, in special anularea pur si simplu a cererilor anterioare anului 2008 si rambursarea costurilor pentru dosare catre candidati.