Grecia va ramane in Zona Euro daca partidul radical de stanga Syriza castiga alegerile legislative din iunie, a afirmat, marti, la Berlin, liderul acestei formatiuni, Alexis Tsipras, potrivit AFP.

"Votul pentru noi in alegeri nu inseamna ca vom iesi din Zona Euro. Din contra, vom pastra euro", a delcarat el in cadrul unei conferinte de presa sustinute impreuna cu oficiali ai stangii radicale din Germania.

"Nu consider ca respingerea programului de austeritate ar insemna o iesire a tarii din Zona Euro", a adaugat el.

Tsipras a facut apel catre Franta si Germania sa "stopeze politica masurilor de austeritate din solidaritate pentru poporul grec".

"Vom incerca sa gasim solutii comune la nivel european. Suntem increzatori ca vom reusi acest lucru", a zis Tsipras, apreciind ca "Europa are responsabilitatea de a evita o noua tragedie" si evocand Al Doilea Razboi Mondial.

Cu doar noua deputati inaintea alegerilor, Syriza a creat surpriza la scrutinul din 6 mai, obtinand 52 de fotolii in Parlament, dintr-un total de 300.

Reunind 12 curente de stanga radicala mai mult sau mai putin eurofile, ecologiste si altermondialiste, aceasta coalitie este cotata de sondaje ca principala forta politica a Greciei, dupa scrutinul care va avea loc in 17 iunie.