- "E greu de anticipat care va fi decizia finala, dar pot sa va spun ca optiunea de a lasa Grecia sa paraseasca chiar va fi pe masa, pentru prima data in ultimii ani", a adaugat Leonard Orban, la o intalnire cu membrii Camerei de Comert Romano-Britanice.
Totodata, Orban a aratat ca sunt estimari referitoare la o reducere peste noapte cu 40% a standardului de viata al grecilor in urma revenirii la drahma, ceea ce este "enorm", insa unele studii facute in Marea Britanie anticipeaza chiar o reducere cu 75%.
Ministrul Afacerilor Europene a aratat ca organizarea de noi alegeri dupa luarea unei eventuale decizii de iesire a Greciei din zona euro ar putea duce la o ascensiune si mai mare a formatiunilor extremiste.
In plus, Leonard Orban a subliniat ca nu vede nicio consecinta pozitiva pentru Romania in urma iesirii Greciei din zona euro, ci dimpotriva, "numai negative":
- "BNR e foarte prudenta si a luat unele masuri pentru a proteja leul de o evolutie negativa in Grecia. E clar ca vom fi afectati, nu doar direct din cauza bancilor grecesti care detin o cota importanta din sectorul bancar, ci si indirect, prin faptul ca suntem situati in aceeasi regiune cu Grecia. Si acum avem multe dificultati prin reducerea investitiilor straine directe, care s-au diminuat semnificativ comparativ cu acum doi-trei ani in urma. O consecinta a iesirii Greciei din zona euro va fi si la nivelul imaginii regiunii, care e vazuta cu ingrijorare de investitori".
- "Trebuie sa fim foarte atenti ce facem in Romania in termeni bugetari, la ce promitem populatiei, pentru ca ne vom confrunta cu mari dificultati bugetare daca Grecia va iesi din euro".
El a mai aratat ca obiectivul Romaniei de a intra in zona euro in 2015 ramane valabil, dar trebuie facute eforturi pentru ridicarea competitivitatii economiei romanesti si convergenta cu economiile europene. Pe de alta parte, el a aratat ca nu poate fi negata existenta problemelor din zona euro si ar vrea ca la momentul aderarii Romaniei sa fie deja facute unele corectii necesare pentru imbunatatirea mecanismului de guvernanta al Eurozonei.
Daca va fi presiune pe buget, il si vad pe Ilici: 80% impozit pe salariile mari. Toata lumea egala, iar lenesii de bugetari sa fie in continuare in Romania privilegiati.
M-am saturat de tara asta care nu face decat sa promoveze lenea si hotia.
De ce nu ii da odata afara pe incompetentii din sistemul bugetar ? Le e frica ca o sa moara de foame ? Pai eu de ce m-am descurcat, si pot sa lucrez la privat linisit, ei de ce nu pot face la fel ?
Pentru ca sistemul i-a invatat asa si acum, in criza tot lor le da.
Halal guvernare si politica. O sa ne ducem la fund cu totii ....
- ce nu intelegi din cuvantul reintregire? nu este crestere.
Un cost ce poate ajunge si la 1.000 miliarde euro pt intreaga Europa.
Daca Grecia e scoasa din zona euro in mod controlat, cu planuri clare, pe termen de 10-15 ani (cand ar putea reveni), cu masuri bugetare si economice, cu garantii de protectie a depozitelor bancare ale cetatenilor, atunci va fi ceva mai calm si mai usor de suportat, pierderile pt Europa ar putea fi reduse la 3-400 miliarde euro.
Dar chiar si aceasta suma inca este mai mare decat suma ce ar fi necesara Greciei pt stabilizare, de asta se insista atat cu ajutorarea tarii.
Fara a mai pomeni de semnalul politic catastrofal dat de UE, incapabila sa-si protejeze financiar un membru si impotenta cand e vorba de reforme reale.
Va urma un val de populism stangist anti-UE si anti-finante/banci/capital, dar totul se va regla in cativa ani, pt ca restul Europei va asista la scaderea imediata a nivelului de viata al grecilor.
PIB-ul grec, salariile si pensiile grecilor, calculate in drahme devalorizate, vor insemna in euro niveluri comparabile cu cele din Romania sau Ungaria, pt ca asta e economia reala si asta sunt posibilitatile financiare reale ale Greciei.
Pentru noi nu va fi simplu, trebuie sa ne pregatim atent, Grecia e in regiune si imaginea noastra va fi si ea afectata prin "contaminare regionala". Iar tari precum Ungaria vor regreta amarnic ca nu au acceptat la timp o plasa de siguranta din partea FMI.
Grecia va putea face reforme structurale, isi va reduce treptat deficitele si va plati macar o parte din sumele datorate, dar va dura, pt ca grecul de rand pare anarhist si nedoritor sa plateasca taxe si impozite pt a-si sustine propriul stat.
NIMIC,ca si noi
Se mai plimba lumea pe la ei ca au o gramada de insule si asta=i tot
De fapt insulele sunt proprietatea miliardarilor din lumea intreaga ,inclusiv greci.
http://www.bbc.co.uk/news/magazine-17155304\
cei mai lenesi is polonezii totusi
http://www.godlikeproductions.com/forum1/message1871130/pg1
iesirea Greciei din euro e undeva intre Catastrofa Absoluta si Armaghedonul Subtire