Talibanii au anuntat ca vor lansa joi in intregul Afghanistan traditionala lor "ofensiva de primavara" impotriva fortelor NATO care sustin guvernul de la Kabul si a aliatilor lor, relateaza AFP.

Operatiunea "Al-Farouq" va viza in primul rand "invadatorii straini, consilierii lor, contractorii si toti cei care ii ajuta militar si cu informatii", au afirmat talibanii, miercuri, pe unul dintre site-urile lor.

Acest comunicat apare la cateva ore dupa ce insurgentii islamisti au ucis sapte persoane - dintre care sase civili afghani - intr-un atac sinucigas impotriva unei pensiuni in care erau cazati angajati ai ONU, UE si ONG-uri din Kabul. Si tot la cateva ore dupa o vizita surpriza a presedintelui american Barack Obama, sosit la Kabul pentru a promite ca finalul razboiului este aproape.

In urma cu doua saptamani, aceiasi talibani anuntasera deja inceputul "ofensivei de primavara" lansand sase atacuri sinucigase coordonate in data de 15 aprilie, in capitala afghana, vizand in special fortele NATO, ambasadele occidentale si cladiri publice.

Iarna afghana, extrem de dura, este folosita in general de insurgentii islamisti pentru a-si reface fortele, iar ofensiva talibanilor, a caror gherila nu a incetat sa se intensifice in intreaga tara in ultimii ani, este reluata in forta la inceputul primaverii.