Incepand cu 1 mai, sudul Olandei va introduce "wietpass", un "permis pentru iarba", in coffeeshop-urile unde se consuma canabis, care va putea fi obtinut exclusiv de cetatenii din Olanda si tarile invecinate Belgia si Germania, noteaza Le Monde in editia electronica. Decizia a fost luata vineri de un tribunal din Haga si reprezinta prima masura serioasa din ultimii ani de combatere a celebrului "turism pentru droguri" din Olanda.

Client intr-un coffeeshop din Maastricht (arhiva)Foto: Agerpres/AP

Amsterdam-ul se opune masurii, iar primarul Eberhard van der Laan sustine ca doreste sa puna la punct o masura de compromis. Avocatul cafenelelor a anuntat ca va depune un recurs urgent.

"Wietpass"-ul ar urma sa ajunga si in restul Olandei anul viitor.

Intr-o decizie scrisa, curtea a fost de acord cu avocatul din partea autoritatilor, care sustine ca lupta cu criminalitatea asociata comertului cu droguri justifica masura, potrivit Associated Press.

"Este o decizie totalmente politica. Judecatorul evita complet sa raspunda la urmatoarea intrebare: 'Poti discrimina cetatenii straini cand nu exista nicio problema de ordine publica la mijloc?'"

Guvernul sustine ca masura este justificata pentru combaterea "turistilor drogurilor", mai precis curierii care calatoresc peste granita din Belgia si Germania pentru a cumpara cantitati mari de marijuana si a o revinde.

Turistii provoaca probleme in trafic si deranjeaza ordinea publica in orasele de-a lungul granitei Olandei.

Pe de alta parte, astfel de probleme sunt aproape inexistente in Amsterdam, unde cafenelele sunt vizitate de mii de turisti in fiecare an, majoritatea tineri care considera joint-ul ca facand parte din experienta esentiala a capitalei olandeze.

Guvernul insa sustine ca noile masuri vor transforma aceste localuri inapoi in ceea ce erau initial - mici magazine care sa vanda localnicilor.

Mai multi patroni de cafenele din Maastricht (sud) au anuntat ca planuiesc sa nu tina cont de noua regula, pentru a provoca autoritatile sa aduca in justitie pe unul dintre ei, intr-un proces test.

Orasele Tilburg, Breda si Maastricht au spus ca se opun sistemului tip "abonament", insa Eindhoven a anuntat ca il va pune in aplicare.

Potrivit lui Marc Josemans, care conduce o uniune profesionala a patronilor, strainii care vin pentru canabis cheltuie peste 115 milioane de euro pe an.