Directorul Muzeului de Arta Contemporana Casoria, din apropiere de Napoli (sudul Italiei), a inceput marti sa dea foc unor lucrari de arta in semn de protest fata de importantele reduceri de fonduri din sectorul culturii.

Fondator si director al muzeului, Antonio Manfredi a ars opera unui artist francez, Severine Bourguignon, care isi daduse anterior acordul. Actiunea sa a fost transmisa in direct pe Skype.

"Mii de lucrari expuse sunt sortite sa aiba aceeasi soarta din cauza indiferentei guvernului", a explicat el. Antonio Manfredi intentioneaza sa arda si trei lucrari pe saptamana, ca parte a unei initiative numite "Razboiul artei".

Acest director, exasperat de amenintarile mafiei si de lipsa de actiune a guvernului pentru a proteja patrimoniul italian, devenise cunoscut inca de anul trecut cand i-a scris cancelarului Angela Merkel pentru a-i cere azil.

"Germania este una dintre putinele tari care nu au redus bugetul pentru cultura. Acesta ofera o multime de bani pentru cercetare, nu ca aici", a explicat el pentru AFP. El a pus chiar si un steag german in fata muzeului.

Sectorul cultural este unul dintre cele mai afectate de masurile de austeritate luate din Italia. Guvernul italian aloca doar 0,21% din bugetul sau culturii, in timp ce peninsula gazduieste jumatate din patrimoniul cultural mondial.