Coreea de Nord a criticat sambata decizia SUA de a suspenda ajutorul alimentar, ca raspuns la faptul ca Phenianul se pregateste sa lanseze de racheta cu raza lunga de actiune ce va avea la bord un satelit, apreciind ca acest lucru va duce la anularea acordului din februarie care prevedea un moratoriu asupra activitatilor sale nucleare, informeaza Mediafax citand agentia oficiala nord-coreeana de stiri.

"Reactia exagerata a Statelor Unite (fata de proiectul de lansare a unui satelit) depaseste limitele", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor externe, citat de agentia oficiala nord-coreeana.

Este "un act regretabil care ar anula in intregime acordul de la 29 februarie intre Coreea de Nord si Statele Unite", a precizat reprezentantul oficial.

Administratia SUA a insistat ca ajutorul umanitar si politica nu au legatura, "dar raspunde la lansarea unui satelit prevazuta de noi anuntand ca nu isi va respecta angajamentele privind ajutorul umanitar", a subliniat purtatorul de cuvant

Phenianul a generat critici anuntand la 16 martie ca va lansa o racheta cu raza lunga de actiune care va transporta un satelit civil, intre 12 si 16 aprilie, pentru a marca 100 de ani de la nasterea fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung.

Desi descrisa drept pasnica, actiunea nord-coreeana ar incalca rezolutiile ONU si risca astfel sa afecteze acordul recent intre Coreea de Nord si Washington, menit sa diminueze tensiunile dintre cele doua tari.

Statele Unite au calificat proiectul lansarii drept unul "foarte provocator" care afecteaza intelegerea dintre cele doua tari. " Daca ar fi sa isi continue planurile de lansare, este foarte greu de imaginat ca vom putea sa continuam colaborarea cu un regim in al carui cuvant nu ne putem increde. [...] Am facut clar in mod neechivoc faptul ca vom considera orice lansare a unui satelit drept un motiv de a rupe intelegerea", a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat Victoria Nuland.

Anuntul Coreei de Nord a intevenit la 16 zile de la un acord, considerat istoric, intre Phenian si Washington. Coreea de Nord a acceptat introducerea unui moratoriu asupra lansarilor de rachete cu raza lunga de actiune, testelor nucleare si activitatilor de imbogatire a uraniului. In schimb, Statele Unite urmau sa furnizeze nord-coreenilor o cantitate de aproximativ 240.000 tone de ajutoare alimentare.

In urma deciziei Coreei de Nord de a lansa racheta, Washingtonul a anuntat miercuri seara ca a suspendat livrarea ajutorului.