Autoritatile de la Phenian au anuntat vineri ca intentioneaza sa lanseze, la jumatatea lui aprilie, o racheta cu raza lunga de actiune ce va avea la bord un satelit, relateaza Reuters. Actiunea menita sa marcheze 100 de ani de la nasterea fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung, a fost prezentata de Corea de Nord drept pasnica. In urma anuntului guvernului de la Phenian, atat secretarul genenal al ONU, Ban Ki-moon, cat si ministrul de Externe al Rusiei si-au manifestat ingrijorarea indemand Coreea de Nord sa isi reconsidere actiunea.

Desi descrisa drept pasnica, actiunea nord-coreeana ar incalca rezolutiile ONU si risca astfel sa afecteze acordul recent intre Coreea de Nord si Washington, menit sa diminueze tensiunile dintre cele doua tari.

Statele Unite au calificat proiectul lansarii drept unul "foarte provocator" care afecteaza intelegerea dintre cele doua tari. " Daca ar fi sa isi continue planurile de lansare, este foarte greu de imaginat ca vom putea sa continuam colaborarea cu un regim in al carui cuvant nu ne putem increde. [...] Am facut clar in mod neechivoc faptul ca vom considera orice lansare a unui satelit drept un motiv de a rupe intelegerea", a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat Victoria Nuland.

Secretarul genenal al ONU, Ban Ki-moon, a indemnat Coreea de Nord sa se gandeasca din nou la planul de lansare declarand ca este " profund ingrijorat" de anuntul Phenianului. Ban Ki-moon a incurajat Coreea de Nord sa respecte rezolutiile Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite care "interzic orice lansare ce presupune utilizarea tehnologiei rachetelor balistice".

Guvernul de la Moscova si-a manifestat si el ingijorarea fata de planul nord-coreean si a cerut Phenianului sa nu ridice bariere in fata reluarii discutiile cu privire la programul nuclear. "Ii cerem Phenianului sa nu se puna in opozitie vizavi de comunitatea internationala, sa se abtina de la actiuni care ar intensifica tensiunile din regiune si sa creeze complicatii suplimentare in relansarea negocierilor dintre cele sase natiuni cu privire la problema nucleara din peninsula Coreeana", a afirmat ministrul de Externe al Rusiei intr-o declaratie de presa.

China, principalul aliat al Phenianului, a indemnat "toate partile sa joace un rol constructiv" in mentinerea pacii in peninsula.

Potrivit agentiei oficiale nord-coreeana KCNA, citata de Mediafax, un purtator de cuvant al Comitetului coreean pentru tehnologie spatiala a precizat ca o racheta de tip Unha-3 (Galaxy-3) urmeaza sa lanseze un satelit de observatie terestra - Kwangmyongsong-3. Racheta urmeaza sa fie lansata catre sud, de la baza de lansare Sohae din comitatul Cholsan, situat in provincia de pe coasta de nord-vest.

Unha-3, cunoscuta si sub numele de Taepodong-3, este capabila, in mod teoretic, sa atinga teritoriul american, a declarat Baek Seung-joo de la Institutul coreean de analize pentru aparare, citat de AFP. In opinia lui Yang Mo-jin, cercetator la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul, "dupa incercarea de lansare a unei asa-numite rachete in 2009, (anuntul de vineri) este o noua manevra destinata sa exercite presiuni asupra Statelor Unite prin efectuarea unei lansari-test a unei rachete ce ar putea fi utilizata cu usurinta in scopuri militare".

Regimul vrea, "de asemenea, sa arate lumii ca a devenit un stat puternic, capabil de o pricepere tehnologica si militara, in contextul in care intra intr-o noua era, cea a lui Kim Jong-un si in care sarbatoreste 100 de ani de la nasterea lui Kim Il-sung", a declarat cercetatorul de la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul.

Anuntul Coreei de Nord intervine la 16 zile de la un acord, considerat istoric, intre Phenian si Washington. Coreea de Nord a acceptat introducerea unui moratoriu asupra lansarilor de rachete cu raza lunga de actiune, testelor nucleare si activitatilor de imbogatire a uraniului. In schimb, Statele Unite vor furniza nord-coreenilor o cantitate de aproximativ 240.000 de ajutoare alimentare.