SUA au anuntat miercuri ca autoritatile nord-coreene au fost de acord cu un moratoriu nuclear prin care sa isi suspende testele nucleare, lansarile de rachetele cu raza lunga de actiune si alte activitati nucleare, printre care se numara imbogatirea uraniului in centrala nucleara de la Yongbyon, relateaza Reuters. Guvernul de la Phenian a spus ca va permite accesul inspectorilor ONU pentru a verifica respectarea conditiilor.

Potrivit Departamentului de Stat american, SUA s-au angajat ca, in schimb, sa finalizeze detaliile unui pachet de ajutor alimentar si sa ia alte masuri pentru imbunatatirea relatiilor bilaterale.

"Statele Unite continua sa aiba ingrijorari profunde cu privire la comportamentul Coreei de Nord in diferite zone, insa anuntul de astazi reflecta un progres important, fie el si limitat, in solutionarea unora dintre acestea", se arata intr-un comunicat al Departamentului de Stat american.

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a declarat ca moratoriul nuclear este "un prim pas modest in directia buna".

Agentia nord-coreeana de presa KCNA a anuntat si ea miercuri ca guvernul de la Phenian a fost de acord cu impunerea unui moratoriu nuclear, scrie Reuters.

Potrivit agentiei de presa, Coreea de Nord a luat aceasta decizie ca raspuns la o cerere a SUA si "cu intentia de a mentine o atmosfera pozitiva" la discutiile inalte purtate intre reprezentantii celor doua tari.

Japonia a aplaudat intelegerea incheiata descriind-o drept un pas important pentru rezolvarea problemelor legate de Coreea de Nord. Administratia de la Tokyo si-a exprimat speranta ca implementarea acordului se va face fara probleme.

Coreea de Sud a declarat, de asemenea, ca intelegerea este binevenita si ca vrea sa vada Coreea de Nord facand pasii necesari in directia reluarii discutiilor pentru dezarmare nucleara.