​Presedintele american Barack Obama a condamnat presupusul masacru al celor 16 civili afgani ucisi de un militar american si a subliniat ca America va trata cazul ca si cum proprii sai cetateni ar fi fost ucisi, informeaza The Telegraph.

Cu doar cateva ore inainte de vizita oficiala a premierului britanic David Cameron in SUA, presedintele american s-a declarat "profund afectat" de crimele comise si a promis retinerea celor vinovati. Leon Panetta, secretarul american al Apararii, a sugerat deja o eventuala pedeapsa cu moartea in cazul celor responsabili de uciderea afganilor.

"Am dat instructiuni Pentagonului pentru a ne asigura ca nu intampinam nici un obstacol in desfasurarea unei investigatii complete. Vom urmari faptele oriunde ne vor duce si ne vom asigura ca orice persoana implicata este total responsabila in fata legii", a afirmat Obama.

Afirmatiile presedintelui Obama au aparut pe fondul speculatiilor in crestere, potrivit carora SUA si Marea Britanie au in vedere accelerarea procesului de retragere a trupelor din Afganistan, dintr-un razboi care a devenit tot mai nepopular pentru Statele Unite.

16 civili afgani, printre care copii si persoane in varsta, au fost masacrati de un soldat american care si-a parasit baza duminica dimineata pentru a comite un adevarat carnagiu in provincia Kandahar, bastion al talibanilor din sudul Afghanistanului.