Fostul guvern al dictatorului libian Muammar Gaddafi a implementat un program secret pentru a depozita in secret arme in ambasadele Libiei din toata lumea, a declarat joi un oficial al noului guvern, citat de Reuters.

Printre arme se aflau pistoale, grenade si materiale necesare pentru fabricarea bombelor, toate fiind expediate prin intermediul valizelor diplomatice. Se presupune ca armele ar fi fost folosite in asasinarea unor disidenti libieni din strainatate sau in operatiunile impotriva unor ambasade ale tarilor gazda.

Armele au fost descoperite in timpul instalarii noii conduceri de la Tripoli, care a preluat controlul asupra ambasadelor, a declarat ministrul de externe al Libiei, Mohammed Abdul Aziz. Oficialii lui Gaddafi au expediat arme "in mai multe tari din Africa, Asia si Europa. Deci nu este vorba doar de doua sau trei tari", a mentionat Abdul Aziz intr-un interviu acordat pentru Reuters.

"Nimeni nu stie in ce consta planul. Urma sa fie acesta folosit impotriva cetatenilor libieni? Nimeni nu stie", a spus ministrul libian de externe. "Sincer, ne puteam astepta la orice din partea fostului regim", a precizat Abdul Aziz.

Intrebat daca armele au fost ascunse in ambasadele libiene ca parte a unei operatiuni pusa la cale in interiorul administratiei lui Gaddafi, Abdul Aziz a raspuns ca nu are nici o indoiala. El a mai declarat ca ambasadele libiene, in sediile carora s-au gasit arme, sunt dispuse sa negocieze cu tarile gazda pentru a preda armele sau sa le returneze prin mijloace legale in Libia. Ministrul de externe Aziz a insistat, de altfel, pe ideea de transparenta a Libiei.

Numai in ultimele sase luni, au fost descoperite arme libiene in capitalele Greciei, Egiptului sau Marocului. Faptul ca oficialii libieni ascundeau arme in interiorul ambasadelor sugereaza ca Muammar Gaddafi inca planuia asasinate in strainatate, chiar si dupa renuntarea la violente in anii '90 si restabilirea relatiilor diplomatice cu occidentul.