Presedintele ales al Rusiei, Vladimir Putin, l-a invitat miercuri pe miliardarul rus Mihail Prohorov, clasat pe locul trei la alegerile prezidentiale din 4 martie, sa faca parte din viitorul guvern al tarii, anunta AFP.

"Mihail Dmitrievici (Prohorov) este o persoana serioasa, un bun antreprenor. Ar putea, in principiu, sa fie util in guvern, daca vrea", a declarat omul forte al Rusiei.

El a precizat ca va discuta structura viitorului guvern cu Dmitri Medvedev, care urmeaza preia postul de prim ministru.

Miliardarul de 46 de ani, novice in politica, a starnit surpriza cand s-a clasat duminica pe locul trei la alegerile prezidentiale, dupa Putin si comunistul Ghenadi Ziuganov, cu 7,98% din voturi.

Acesta afirmase, dupa anuntarea rezultatelor, ca va refuza orice oferta de a intra in viitorul guvern si a anuntat crearea unui nou partid. De altfel, el a participat luni seara la un protest al opozitiei, la Moscova.

Anumiti observatori spun ca Prohorov este manevrat de putere pentru a ocupa teren pe flancul liberal al scenei politice, pentru a putea contracara miscarea de opozitie.

Prohorov a efectuat primii pasi in politica cu acordul Kremlinului, cand a fost propulsat in iunie 2011 in fruntea micului partid Pravoe Delo (Cauza Dreapta). Dar ulterior a fost scos din carti, deoarece a dat dovada de prea mare autonomie in raport cu ceea ce i se cerea, explica acesti observatori.

Cateva luni mai tarziu, Mihail Prohorov s-a lansat in cursa prezidentiala, anuntandu-si candidatura dupa o prima mare manifestare impotriva lui Vladimir Putin.

In campanie, insa, el s-a abtinut sa-l atace frontal pe Putin.