Persoanele condamnate pentru abuzuri sexuale asupra minorilor sub 15 ani vor fi castrate chimic, potrivit unei legi votate unanim marti de Parlamentul de la Chisinau, relateaza Jurnal.md. Aceeasi pedeapsa o risca si violatorii.

Astfel, persoanele care vor fi condamnate pentru viol, in special asupra minorilor, vor fi supusi castrarii chimice in ultimele 3 luni de detentie.

Daca in cazul violarii copiilor de pana la 15 ani castrarea va fi obligatorie, in cazul violarii adultilor pedeapsa va fi aplicata in mod individual, de la caz la caz.

Castrarea chimica va fi aplicata in ultimele 3 luni de detentie, si nu in primele 3 luni, asa cum se propunea initial. Modificarea a fost introdusa pentru a preveni eventuale erori judiciare.

Potrivit datelor Ministerului de interne de la Chisinau, in ultima perioada s-a constatat o crestere constanta a numarului violurilor atat in randul adultilor, cat si in randul minorilor.

Statistica arata ca cele mai frecvente pedepse pentru violarea copiilor in Republica Moldova sunt "2 ani privatiune de libertate, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe 1 an" sau "6 luni privatiune liberatate". Totodata, cele mai multe cauze sunt pur si simplu clasate, iar violatorii se intorc in mediul lor obisnuit si comit noi violuri.

Mai multe tari europene si state din SUA au introdus institutia castrarea chimica. Potrivit statisticilor citate de Jurnal.md, in Germania, in urma castrarii chimice benevole a persoanelor care au comis violuri asupra minorilor, recidiva s-a redus de la 84% la 3%.

Legea urmeaza sa intre in vigoare la 1 iulie 2012.