Pretioasa comoara transportata de "Nuestra Senora de las Mercedes", un galion spaniol disparut in mare in 1804, va parasi vineri Florida cu destinatia Madrid, punand astfel capat dispute dintre firma americana care a descoperit-o si statul spaniol, relateaza AFP.

Peste 595.000 de piese de aur, de argint, dar si "reprezentari religioase si cofrete" contine incarcatura acestui galion, a carei greutate este de peste 23 de tone, peste cele 17 tone anuntate de societatea americana Odyssey, care a descoperit comoara in 2007, afirma Miguel Morer, un purtator de cuvant al ministerului spaniol al Apararii.

Incarcata in doua avioane Hercules, pretioasa comoara urmeaza sa decoleze de la baza aeriana militara MacDill, din Florida, la ora locala 12,00 (17,00 GMT) si sa aterizeze la baza Torrejon, in apropiere de Madrid, sambata, dupa o escala tehnica in New Jersey (nord-est) si o alta in Canada, a explicat Morer.

Comoara va fi transportata in stare de imersiune, in apa si un lichid special conceput pentru a nu se deteriora.

Acest anunt pune capat unei dispute juridice, derulata in fata a numeroase tribunale americane, intre Odyssey, care a descoperit in 2007 epava "Nuestra Senora de las Mercedes", un nava de razboi spaniola care s-a scufundat in largul Portugaliei, si Spania.

Odyssey afirma ca a descoperit epava in ape internationale si a raportat comoara in Florida, fara a preveni autoritatile spaniole si pastrand secret amplasamentul exact al epavei.

Dar mai multe tribunale americane au dat dreptate Spaniei, apreciind ca epava era cea a unei nave spaniole de razboii si se afla deci sub suveranitatea Madridului.

Saptamana trecuta, judecatorul federal american Mark Pizzo a ordonat Odyssey sa inapoieze Spaniei pretioasa comoara, evaluata la 500 milioane dolari.

Judecatorul Pizzo nu a tinut cont de solicitarea Odyssey care cerea Spaniei sa-i plateasca 412.814 dolari in contul cheltuielilor cu conservarea comorii.

Societatea americana a precizat, intr-un comunicat, ca este o "zi trista" pentru patrimoniul spaniol, sustinand ca aceasta decizie va avea drept consecinte descurajarea explorarii arheologice submarine.

"Consideram ca acest dosar va avea un mare efect negativ asupra mosterii culturale submarine spaniole", spune Melinda MacConnel, vicepresedinte al Odyssey.

"Numeroase obiecte care vor prezenta un potential interes pentru Spania vor fi tinute secrete sau, mai rau, vandute si revandute pe (site-urile de licitatii precum) eBay", a adaugat ea.