​Circa 400 de afgani au protestat, joi, in fata unei baze militare norvegiene din nordul tarii. Manifestantii au aruncat cu pietre in unitatea NATO si au incendiat masini, informeaza Reuters. Actiunile de joi reprezinta a treia zi de proteste de pe intreg cuprinsul Afganistanului cauzate de arderea mai multor exemplare din Coran de catre soldatii americani.

Ambasadorul norvegian la Kabul, Tore Hattrem, a declarat pentru agentia de stiri ca nicio persoana nu a fost ranita iar pagubele sunt minime.

In baza militara din province Faryab se afla circa 500 de soldati si civili din Norvegia, Letonia, Macedonia, Islanda si SUA.

Profitand de valul de nemultumire cauzat de arderea Coranului, talibanii i-au indemnat, joi, pe afgani, sa atace bazele militare straine si sa-i ucida pe "invadatori".

"Oamenii nostri curajosi trebuie sa atace bazele militare ale fortelor invadatoare si convoaiele lor militare", se arata intr-o declaratie de presa semnata de purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

"Trebuie sa ii ucida, sa ii bata si sa ii captureze pentru a le da o lectie astfel incat sa nu indrazneasca vreodata sa mai profaneze sfantul Coran", se arata in comunicat.

In noaptea de luni spre marti, copii ale Coranului au fost arse in cea mai mare baza SUA din Afganistan, Bagram, aflata la 60 km nord de Kabul, potrivit oficialilor afgani si angajatilor afgani. Imediat, comandantul fortei NATO (ISAF), generalul american John Allen, a cerut scuze "nobilului popor afgan" si a spus ca ceea ce s-a intamplat a fost o "eroare".

In urma incidentului, peste 2.000 de afgani au protestat marti in fata bazei aeriene Bagram, una dintre principalele baze americane din Afganistan. Protestele au continuat miercuri cand sute de afgani au iesit in strada la Kabul si Jalalabad (est), strigand "Moarte Americii". Mai multe persoane au fost ranite, spun martorii, dupa ce s-au tras focuri de arma.

Citeste si: