Uniunea europeana planuieste in curand sa initieze negocierile privind o zona de liber schimb cu Armenia, pentru a stimula comertul si investitiile cu tara caucaziana, relateaza Reuters.

Discutiile vor fi axate pe conditiile de acces la piata europeana si au ca obiectiv o mai mare integrare a Armeniei cu UE, in contextul in care Uniunea Europeana reprezinta primul partener comercial al acestei tari, a mentionat Comisarul pentru comert al UE, Karel De Gucht.

"Un comert liber va oferi Armeniei un acces mai favorabil catre piata unica europeana si, in acelasi timp, va stimula cresterea economica a tarii. Armenia a facut reforme semnificative privind respectarea regulilor de natura tehnica, masurile sanitare si protectia proprietatii intelectuale", a adaugat acesta. Comisarul nu a spus insa cand vor incepe aceste negocieri.

In 2011, UE a fost principalul partener comercial al Armeniei, cu un comert bilateral de aproximativ 960 milioane de euro, iar tara a inregistrat deja o scadere a cererii de export catre UE.

Zona de liber schimb reprezinta prima etapa a integrarii comerciale, care presupune renuntarea la practicarea tarifelor vamale intre tarile care fac parte din aceasta intelegere, si lasa libertatea unui tarif national fata de tarile terte.