Iranul nu va capitula niciodata in fata fortei in ceea ce priveste dosarul nuclear, a afirmat sambata presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, in cadrul discursului sustinut cu ocazia celei de-a 33-a aniversari a Revolutiei islamice din 1979, relateaza AFP.

"Daca utilizati limbajul fortei, va spun limpede, natiunea iraniana nu va capitula niciodata", a spus presedintele, adresandu-se puterilor occidentale.

"Singura cale pentru voi este sa recunoasteti drepturile natiunii iraniene si sa reveniti la masa negocierilor, orice alta cale este sortita esecului", a adaugat Ahmadinejad, in fata unei multimi de zeci de mii de oameni adunati intr-o piata din Teheran.

Iranul este supus unor severe sanctiuni internationale impotriva programului sau nuclear, dupa esecul mai multor tentative de dialog.

Israelul si Statele Unite a indicat in mai multe randuri ca nu exclud recurgerea la forta, daca sanctiunilor nu sunt suficiente pentru a impiedica Iranul sa obtina arma nucleara.

Ahmadinejad a anuntat joi "inaugurarea in urmatoarele zile a mai multor proiecte nucleare importante", in ciuda acestor sanctiuni.

Presedintele iranian a atacat din nou violent Israelul, negand inca o data realitatea genocidului evreilor in cel de-al doilea Razboi Mondial.

Iranul a "spart idolul Holocaustului creat de Occident si de colonialisti" pentru a justifica crearea statului evreu, a spus el, folosind o metafora religioasa care trimite la istoria Islamului. El a sustinut ca, in acest fel, Teheranul a "pregatit eliberarea popoarelor occidentale".

Iranul nu recunoaste Israelul si solicita in mod regulat desfiintarea statului evreu, calificat drept o "tumoare canceroasa" in Orientul Mijlociu.

"Incetati sa interveniti in aceasta regiune, incetati sa sustineti regimul sionist (...) lasati Palestina sa devina libera", a cerut presedintele iranian, in discursul sustinut in prezenta sefului de guvern al miscarii islamiste palestiniene Hamas din Gaza, Ismail Haniyeh.

Haniyeh, care efectueaza o vizita la Teheran, a afirmat ca Hamas "nu va recunoaste niciodata Israelul", intr-un discurs sustinut inaintea celui rostit de Ahmadinejad.

El a profitat de acest privilegiu extraordinar oferit unui lider strain pentru a reafirma ca "lupta (palestinienilor) va continua pana la eliberarea totoala a pamantului Palestinei si a Ierusalimului si pana la intoarcerea tuturor refugiatilor palestinieni".