Zeci de mii de critici ai capitalismului adunati in Brazilia au solicitat duminica, la finalul intalnirii lor, organizarea unor proteste la nivel global, in luna iunie, care sa urgenteze adoptarea unor pasi concreti pentru rezolvarea crizei economice, transmite AFP. World Social Forum, desfasurat timp de cinci zile in Porto Alegre, i-a indemnat pe cetatenii din intreaga lume "sa iasa pe strazi la 5 iunie" pentru o actiune globala, ce va sustine justitia sociala si cea legata de mediu.

Forumul anti-capitalist a anuntat si desfasurarea unui "summit al oamenilor", organizat de miscarile sociale, ce urmeaza sa aiba loc in paralel cu o conferinta ONU despre dezvoltarea durabila, programata pentru 20-22 iunie la Rio de Janeiro.

Conferinta Natiunilor Unite, a patra de acest fel organizata incepand din 1972, va solicita liderilor mondiali sa isi ia angajamentul pentru crearea unei "economii verzi" si sociale, a carei prioritate ar urma sa fie eradicarea foametei.

Participantii la World Social Forum, intre care reprezentanti ai Primaverii Arabe, ai miscarii "Indignatilor" din Spania, ai miscarii Occupy Wall Street si studenti din Chile, au criticat vehement conceptul de "economie verde", care ar permite coporatiilor multinationale sa incaseze profitul.

"Elitele politice si economice reprezinta acel 1% care controleaza lumea, iar noi suntem acel 1% care doreste sa o schimbe. Unde sunt celelalte 98%?", a declarat Chico Whitaker, unul dintre fondatorii Forumului.

La randul sau, sociologul venezuelean Edgardo Lander a declarat ca "daca nu ridicam problema inegalitatii, nu vom rezolva problemele", in timp ce Sam Halvorsen, membru al miscarii Occupy Londra, a spus: "daca sistemul nu este capabil de redistribuire si sa rezolve inechitatile, va trebui sa o facem singuri".

AFP precizeaza ca World Social Forum este o alianta de miscari sociale ce se opun World Economic Forum, summit-ul elitelor mondiale tinut in aceeasi perioada in Davos (Elvetia).

In acest an, la lucrarile din Porto Alegre au luat parte 40.000 participanti.

Forumul isi are originile in protestele de strada din 1999, din Seattle, in timpul reuniunii World Trade Organization.

Anul viitor, forumul va fi organizat in capitala egipteana Cairo.