E putin probabil ca Stramtoarea Ormuz sa fie inchisa pentru multa vreme, poate ca Iranul nici nu va reusi sa o blocheze, insa tensiunile in crestere dintre Teheran si puterile occidentale sunt "ingrijoratoare" si au un impact negativ asupra pietei petrolului, a declarat ministrul saudit al petrolului, Ali al-Naimi, citat de Reuters. In ultimele luni, Iranul a avertizat in repetate randuri ca va inchide Stramtoarea Ormuz si a cerut Marinei SUA sa plece din Golful Persic. Oficialii americani au avertizat ca nu vor permite blocarea stramtorii, prin care tranziteaza aproximativ 35% din petrolul transportat pe cale maritima in lume.

"Personal, cred ca stramtoarea, daca va fi inchisa, nu va ramane inchisa pentru o lunga perioada de timp. Lumea nu poate tolera asta", a declarat oficialul saudit pentru CNN.

Intrebat daca este ingrijorat in legatura cu schimbul de replici intre SUA si Iran, Naimi a afirmat: "Nu cred ca toate aceste afirmatii ajuta piata internationala a petrolului sau pretul petrolului. Este cu adevarat ingrijorator".

In ultimele cateva saptamani, tensiunea se mentine ridicata intre SUA si Iran, cu avertizari repetate ale Iranului fata de prezenta marinei americane in Golf, relansad temerile legate de o eventuala inchidere a Stramtorii Ormuz, prin care tranziteaza aproximativ 35% din petrolul transportat pe cale maritima in lume.

In ciuda amenintarilor, Washington a promis ca va mentine navele de razboi in Golf, iar Casa Alba a estimat ca amenintarile Iranului dovedesc de fapt "slabiciunea" acestei tari.