Andrei Lugovoi, principalul suspect in asasinarea fostului spion rus Alexandr Litvinenko, in 2006, la Londra, a fost declarat "victima" in cadrul unei anchete efectuate in Rusia asupra acestui dosar, a anuntat miercuri Comisia rusa de ancheta, citata de AFP.

"In cursul anchetei s-a confirmat ca A. Lugovoi l-a otravit cu poloniu 210 in timpul intalnirilor sale pe A. Litvinenko, la Londra, in octombrie - noiembrie 2006", sustine comisia, in comunicatul citat.

"O ancheta impotriva unor persoane neidentificate a fost deschisa in 29 noiembrie 2011 pentru tentativa de asasinat vizandu-l pe Lugovoi", potrivit comisiei, care precizeaza ca Lugovoi, in prezent deputat in Parlamentul Rusiei, este considerat "victima".

Alexandr Litvinenko, fost angajat al FSB (serviciile secrete rusesti, ex-KGB) un critic acerb al Kremlinului, a murit la 43 de ani la Londra, in urma unei otraviri cu poloniu 210, o substanta radioactiva, in noiembrie 2006.

Acest dosar este in continuare un subiect spinos in relatiile dintre Londra si Moscova, din cauza refuzului Rusiei de a-l extrada pe Andrei Lugovoi, principalul suspect, care se intalnise cu victima cu putin timp inainte de moartea acestuia. Lugovoi, si el fost agent KGB, a negat intotdeauna ca ar fi implicat in acest asasinat.