O greva generala a izbucnit luni dimineata, in Israel, pentru a denunta numarul in crestere al angajatilor temporari din sectorul public, relateaza AFP.

Confederatia sindicatelor israeliene Histadrut a anuntat ca principalul aeroport international, administratiile si ministerele, universitatile si spitalele, precum si transporturile feroviare si rutiere, porturile si bursa din Tel Aviv vor fi paralizate incepand de luni dimineata timp de patru ore.

Decizia de a limita la patru ore miscarea sindicala, care a inceput la 6:00 (04.00 GMT), a fost luata de catre tribunalul national care se ocupa de afaceri sociale, care s-a reunit duminica noapte, dupa esecul discutiilor dintre sindicatul Histadrut si Ministerul de Finante cu privire la conditiile de munca ale lucratorilor temporari angajati in sectorul public.

Instanta si-a motivat decizia, explicand faptul ca cele doua parti nu au avut timp suficient pentru a negocia si a ordonat o reluare imediata a negocierilor dintre Histadrut si angajatori, in incercarea de a gasi o solutie pentru conditiile de munca ale lucratorilor temporari.

Secretarul general al Histadrut Ofer Eini a declarat la postul de radio militar ca decizia instantei a fost respectata.

"Noi vom respecta toate deciziile instantei de judecata, dar cred ca nu exista niciun echilibru in negocieri", a spus Eini.

Traficul aerian la Aeroportul Ben Gurion din apropierea orasului Tel Aviv a fost paralizat luni dimineata. Toate zborurile au fost anulate, greva afectand, de asemenea, municipalitatile, bancile, bursa de valori, porturile si in special trenurile.

Histadrut a transmis, dupa reuniunea din cursul noptii, ca va suspenda toate negocierile pana cand ministrul de finante "isi va schimba atitudinea", in ceea ce priveste statutul angajatilor temporari, potrivit Jerusalem Post.

Histadrut cere ca peste 100.000 de angajati temporari sa fie integrati in sectorul public si sa beneficieze de aceleasi drepturi ca cei angajati pe o perioada determinata. Oficialii Ministerului de Finante au declarat ca vor creste salariile si vor imbunatati conditiile de munca ale lucratorilor, dar Histadrut sustine ca acest lucru nu este suficient.

"Aceasta greva pe termen nelimitat este organizata pentru a protesta impotriva statutului de angajat de zona a doua pe care il au sute de mii de israelieni care lucreaza in sectorul public si in anumite intreprinderi private", a declarat purtatorul de cuvant al Histadrut, Eyal Malma.

In timpul reuniunii cabinetului de duminica, primul ministru, Benjamin Netanyahu, a cerut Histadrutului sa renunte la greva.

"Fac apel la Histadrut sa renunte la greva. Cred ca este posibil sa gasim o solutie corecta si responsabila. Noi trebuie sa ne gestionam finantele cu responsabilitate, intr-un moment in care economiile europene sunt zdruncinate", a subliniat premierul.