Marina israeliana a interceptat vineri doua nave de ajutor care au incercat sa treaca de blocada navala din Fasia Gaza, a anuntat serviciul de presa al Fortelor de Aparare israeliene, citate de RIA Novosti.

Cele doua nave, una irlandeza si una canadiana, aveau la bord 27 de activisti pro-palestinieni. Ei nu au opus rezistenta in timpul imbarcarii. Activistii proveneau din Australia, Canada, Irlanda si Statele Unite, insa printre acestia se aflau si palestinieni si cel putin un cetatean arab din Israel.

Cele doua nave au continuat sa navigheze spre Gaza si au ignorat avertismentele autoritatilor de a se intoarce sau de a renunta la ajutoare in Israel sau in vecinatatea Egiptului, potrivit declaratiilor unui oficial militar israelian.

Dupa interceptare, activistii au fost dusi in portul israelian Ashdod, la aproximativ 35 de kilometri nord de orasul Gaza. Ei vor fi predati mai tarziu politiei israeliene si autoritatilor de emigrare.

In urma incidentului, oficialii Departamentului de stat american au reinnoit un avertisment fata de cetatenii sai, spunand ca incidentul de vineri ar putea reprezenta o violare a legilor americane.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de stat american le-a reamintit cetatenilor americani ca s-ar putea confrunta cu sanctiuni civile si penale daca incearca sa trimita ajutoare in Fasia Gaza.

In incercarea de a preveni contrabanda cu arme, Israelul a blocat accesul catre Gaza in momentul in care grupul islamist Hamas a preluat controlul asupra teritoriului in 2007.