Sediul parizian al publicatiei satirice Charlie Hebdo, care publica miercuri o editie dedicata legii islamice sharia, cu "Mahomed redactor sef", a fost distrus dupa ce a fost atacat cu cocktailuri molotov, iar site-ul saptamanalului sau a fost piratat, scrie Le Figaro.

Situat in arondismentul 20, sediul a fost atacat in noaptea de marti spre miercuri. Nu s-a inregistrat nicio victima dar "tot ceea ce foloseam pentru a face ziarul a ars", spune Stephane Charbonnier, alias Charb, desenator si director al publicatiei Charlie Hebdo.

Site-ul publicatiei a fost piratat, afisand in locul paginii de start o imagine a moscheii sacre din Mecca, alaturi de fraza "No god but Allah" ("Nu exista alt Dumnezeu decat Allah"). Anterior, pe pagina fusese postat un mesaj in engleza si turca, intitulat "Pentru Islam", care denunta folosirea imaginii profetului, interzisa de Islam.

Charb spune ca atacul este generat de anuntarea aparitiei editiei "Sharia hebdo", care se dorea o reactie fata de victoria, in Tunisia, a partidului islamist Ennahda, precum si in urma proclamarii legii islamice in Libia. "Am primit amenintari, dar nimeni nu vazuse ziarul. Oamenii au reactionat violent fata de continutul unui ziar pe care nu il cunosteau, asta este cel mai aberant si debil", a afirmat Charb, dupa incendiu.

Editia "Sharia hebdo" va fi pusa in circulatie in toate chioscurile din tara, in ciuda incendiului, a precizat el. Nu este "un ziar impotriva musulmanilor ci un ziar care spune ca putem rade de orice. Este cea mai buna dovada a libertatii si a democratiei", a precizat medicul Patrick Pelloux, cronicar la saptamanal.

"100 de lovituri de bici, daca nu muriti de ras"

Prima pagina a saptamanalului, dezvaluita luni, afisa un desen cu Mahomed, vizibil fericit, alaturi de cuvintele: "100 de lovituri de bici, daca nu muriti de ras!". Pe ultima pagina, il regasim pe Mahomed cu un nas rosu de clovn si aceasta fraza: "Da, islamul este compatibil cu umorul".

Atacul a fost condamnat de reprezentantii comunitatii musulmane: "Condamnam incendiul", a spus presedintele Consiliul francez al cultului musulman, Mohammed Moussaoui, care a reamintit insa ca "a caricaturiza profetul este considerata o ofensa de catre orice musulman".

Charlie Hebdo a fost chemata in instanta dupa publicarea, in februarie 2006, a unor caricaturi ale lui Mahomed, considerate jignitoare de organizatiile islamice, dar a fost achitat de justitia franceza.

Publicarea acestor caricaturi in ziarele daneze si, ulterior, in alte tari europene a declansat proteste foarte violente in numeroase tari arabe. Desenatorul danez al celei mai controversate caricaturi, Kurt Westergaard, a fost chiar atacat de un islamist.