Autoritatile din China au arestat un ofiter de politie care, aflat sub influenta alcoolului, a provocat un accident de masina si a ucis cinci persoane, transmite Reuters, citand presa chineza. Incidentul din Runan, in provincia centrala Henan, a dus la proteste violente ale localnicilor, nemultumiti de modul in care oficialii au condus ancheta.

Ofiterul, aflat la volanul unui microbuz al politiei, s-a izbit de doua felinare de pe strada, omorand cinci persoane, a relatat agentia Xinhua, care precizeaza ca alte trei persoane au fost ranite si sunt spitalizate.

Politistul a fost acuzat de "punerea in pericol a securitatii publice prin mijloace periculoase", fiind suspectat ca "a condus masina sub influenta alcoolului", se spune intr-un comunicat oficial.

Ziarul Southern Metropolis a scris ca locuitorii, nemultumiti de felul in care oficialii au condus ancheta, au rasturnat si distrus masinile care venisera sa ridice cadavrele celor morti in accident.

Agentia Xinhua nu a facut referiri la proteste, iar oficialii locali n-au putut fi contactati pentru a comenta incidentul. Agentia oficiala a mentionat doar ca autoritatile au creat un "grup special care sa ancheteze incidentul".

Utilizatorii site-ului de microbbloging Sina Weibo au postat insa imagini cu unele dintre victime, dar si cu strazile pline de oameni. Intr-una dintre fotografi se pot observa doua masini de transport rasturnate. Reuters a precizat ca nu a putut verifica autenticitatea imaginilor.

Xinhua a scris ca, daca va fi gasit vinovat, politistul ar putea fi condamnat la moarte.

Reuters afirma ca, in ultimii ani, protestele au devenit aproape o obisnuinta in China, oamenii manifestandu-si nemultumirea in cazuri de coruptie, poluare, salarii si confiscarea ilegala de terenuri.

Partidul Comunist, aflat la guvernare, este extrem de sensibil la orice amenintare care vizeaza autoritatea sa, in contextul valului de revolte din lumea araba si inainte de tranzitia de putere la varful formatiunii, care va avea loc anul viitor.

De exemplu, saptamana trecuta, un oras din estul tarii a fost martorul unor proteste generate de o disputa legate de taxe.