Lung timp acuzati ca sunt cheltuitori si gestioneaza prost economia, socialistii francezi au operat, in ultimele saptamani, o "revolutie culturala" care i-a convertit la rigoare economica, in fata imenselor constrangeri generate de criza din Zona Euro, relateaza AFP.

Crestere slaba, deficit masiv, somaj ridicat, criza greaca - situatia economica si consecintele bugetare cantaresc greu in campania pentru alegerile prezidentiale din aprilie si mai 2012. Aceste evenimente au schimbat discursul principalilor concurenti pentru desemnarea candidatului socialist, in conditiile in care primul tur de alegeri va avea loc duminica.

"Vom face ceea ce disponibilitatile cresterii ne ofera. Este o datorie sa afirmam aceasta evidenta", spune François Hollande, favoritul sondajelor in randul candidatilor socialisti.

"A guverna inseamna a alege. Vom reduce anumite cheltuieli inutile pentru a ne finanta prioritatile, locurile de munca, puterea de cumparare si siguranta. Tin ca Franta sa-si respecte angajamentele vizavi de Europa. Este o constrangere, dar vom aduce in 2013 deficitul public la 3% din PIB", avertizase deja principalul sau concurent, liderul partidului, Martine Aubry.

Programul de guvernare al Partidului Socialist, adoptate de peste 95% dintre membri, sta marturie pentru aceasta noua orientare: "Nu am vazut prea adesea un partid de opozitie, si mai mult, unui de stanga, afisand ca obiectiv inainte de alegerile prezidentiale sa aloce jumatate dintre veniturile fiscale pentru combaterea datoriei si a deficitelor", subliniaza Gaël Sliman, de la institutul de sondaje BVA.

Unul dintre candidati, Manuel Valls, care are o orientare spre centru, se afiseaza chiar in campion al austeritatii, promitand sa aloce intreaga marja bugetara pentru reducerea gradului de indatorare. Discursul marcheaza o ruptura totala cu politica bugetara traditionala promovata de stanga franceza.

Discurul PS nu convine dreptei, care denunta o supra-licitatie demagogica, iar Jean-Dominique Giuliani, presedintele fundatiei Robert Schuman, avertizeaza ca orice "promisiuni nesustinute vor fi primite rau de opinia publica franceza".

Dar aceasta abordare este primita bine de electorat care, potrivit celor mai recente sondaje, in conditiile in care francezii au mai multa incredere in ceea ce priveste reducerea datoriei publice si lupta impotriva crizei financiare in François Hollande (48%) sau Martine Aubry (42%) decat in Nicolas Sarkozy (28% in raport cu primul si 35% cu Aubry).

In fata acestei "revolutii culturale", cum a denumit-o Pierre Moscovici, un apropiat al lui François Hollande, doar un "outsider" socialist isi mentine pozitia clasica: Arnaud Montebourg, refuza sa participe la "concursul de planuri de austeritate pe care stanga vrea sa il faca cu dreapta".