Un condamnat la moarte musulman din Statele Unite a dat in judecata sistemul penitenciar din Ohio, afirmand ca drepturile sale civile sunt incalcate deoarece nu primeste mancare preparata conform legii islamice, transmite FoxNews. Abdul Awkal (52 de ani) a precizat in plangerea depusa la tribunal ca nu beneficiaza de mancare halal, desi prizonierii evrei primesc meniu cuser.

Akwal si Cornelius Causey, un alt detinut musulman, care nu este condamnat la moarte, sustin ca variantele vegetariana si far porc oferite de Department of Rehabilitation and Correction nu sunt suficient de bune si ca reprezinta o restrangere a libertatii sale religioase.

Cei doi afirma ca mancarea trebuie preparata intr-un mod specific: de exemplu, conform traditiei islamice, animalului trebuie sa i se taie gatul, iar sangele trebuie scurs complet.

"Este important pentru mine sa respect cerintele religiei mele in timp ce ma apropiu de moarte", a declarat Awkal.

Awkal urmeaza sa fie executat in iunie 2012, pentru uciderea sotiei sale, Latife Awkal, si a cumnatului sau, Mahmoud Abdul-Aziz, in 1992, intr-o sala de tribunal.

Un judecator a cerut avocatului detinutului si celui care reprezinta statul un termen de o luna de zile pentru a pregati documentele procesului, care urmeaza sa inceapa in ianuarie 2012.

Autoritatile din Ohio au declarat ca ofera detinutilor musulmani mancare fara porc si vegetariana, lucru sustinut de tribunalele locale. In plus, oficialii afirma ca oferirea de meniuri halal ar putea afecta financiar statul, din cauza situatiei economice dificile.

FoxNews precizeaza ca autoritatile din California ofera mancare cuser detinutilor evrei si meniuri halal prizonierilor musulmani. Un meniu normal costa 2.90 de dolari/zi, in timp ce unul halal este 3.50 de dolari pe zi.

In Texas, detinutii musulmani pot alege din meniuri normale, fara carne sau fara porc, insa nu exista mancare halal. In Massachusetts se servesc atat meniuri halal, cat si cuser.

Oficialii din Ohio sustin ca introducerea mancarii halal ar duce la modificarea meniului pentru circa 2.000 de detinuti, insa avocatii lui Awkal afirma ca numarul e mult mai mic, deoarece nu toti musulmanii au un regim special de masa.