Liderul suprem iranian a respins sambata efortul palestinienilor de a fi recunoscuti ca stat cu drepturi depline de catre ONU, afirmand ca orice intelegere care accepta existenta Israelului va lasa pentru totdeauna o "tumoare canceroasa" ce va ameninta securitatea Orientului Mijlociu, transmite Reuters. La 23 septembrie, presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a remis secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, cererea de aderare a statului Palestinian la Natiunile Unite, afirmand ca "nu cautam nici sa izolam, nici sa delegitimam Israelul".

Ayatolahul Ali Khamenei a spus ca "orice plan care urmareste sa divida Palestina este respins complet".

"Schema cu doua state... nu este altceva decat o capitulare in fata cererilor sionistilor sau recunoasterea regimului sionist pe pamantul palestinian", a afirmat liderul iranian in cadrul unei conferinte dedicate chestiunii palestiniene.

Clericul in varsta de 72 de ani a cautat sa prezinte Iranul drept cel mai mare aparator al cauzei palestiniene, criticand celelalte tari din regiune care au legaturi cu Statele Unite. Doua dintre ele, Egipt si Iordania, au recunoscut Israelul. "Guvernele care gazduiesc ambasade sau birouri economice sioniste nu pot pleda sustinere pentru Palestina", a spus Khamenei.

Liderul iranian a ironizat si sustinerea presedintelui american Barack Obama pentru Israel, spunand ca este un complot cinic de a pastra sefia Casei Albe si dupa alegerile de anul viitor: "Ca sa ramai la putere, ai abandonat in fata umilintei si a sionistilor".

Ali Khamenei a avertizat ca statul evreu si aliatii sau trebuie sa se astepte la "lovituri paralizante" pe care scutul antiracheta NATO nu le va putea opri: "Occidentul va trebui fie sa renunte la politicile sale de intimidare si sa recunoasca drepturile palestinienilor, fie sa evite sa urmeze schemele de intimidare ale regimului sionist. In caz contrar, se va confrunta cu lovituri dure in viitorul apropiat".

Liderul suprem de la Teheran s-a referit si la scutul antiracheta dezvoltat in Europa, despre care a spus ca va fi ineficient: "Ce ameninta regimul sionist nu sunt rachetele sau rezistenta Iranului, sub pretextul carora au conceput acest scut balistic in regiune. Amenintarea principala vine din determinarea celor care nu mai vor ca America, Europa ori slugile lor sa-i conduca".

La 23 septembrie, presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a remis secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, cererea de aderare a statului Palestinian la Natiunile Unite, afirmand ca "nu cautam nici sa izolam, nici sa delegitimam Israelul".

Statele Unite au anuntat ca isi vor exercita dreptul de veto in Consiliul de Securitate in cazul unui vot privind Palestina, afirmand ca doar negocierile pot rezolva conflictul dintre israelieni si palestinieni.

Israelul si Statele Unite au acuzat in repetate randuri Iranul ca urmareste sa fabrice bomba atomica si nu au exclus folosirea unor atacuri aeriene pentru a distruge capacitatile nucleare ale Teheranului. Iranul sustine ca programul sau nuclear are doar o componenta civila. Liderii iranieni au spus ca, daca vor fi atacati, vor lovi interesele israeliene si americane din regiune.