Discutia privind situatia din Kosovo in cadrul Consiliului NATO-Rusia "a fost apriga", a declarat joi, pentru agentia oficiala RIA Novosti, ambasadorul Moscovei la organizatia nord-atlantica, Dmitri Rogozin.

"In cele din urma, am cerut ca NATO sa efectueze o ancheta obiectiva asupra actiunilor militarilor sai, care au deschis focul asupra manifestantilor pasinici. Am cerut de asemenea sa fie recunoscut sau dezminitit faptul ca civili sarbi au fost spitalizati la Mitrovica cu rani cauzate de arme de foc si nu de gloante de cauciuc", a indicat ambasadorul.

Rogozin a cerut ca NATO sa restabileasca imediat neutralitatea Fortei Internationale de Securitate (KFOR) in regiune.

"Potrivit estimarilor noastre, si este evident pentru toti cei care se afla in regiune, fortele NATO au luat de multa vreme partea guvernului din Kosovo. Asta a permis albanezilor kosovari sa-i priveze pe sarbii kosovari de orice posibilitate de comunicare cu fratii si surorile lor care se afla pe teritoriul Sarbiei", a adaugat Rogozin.

Ciocniri intre sarbii kosovari si militarii KFOR au izbucnit marti la frontiera administrativa dintre Serbia si Kosovo, in regiunea postului de frontiera Jarinje, in urma carora patru soldati si sapte manifestanti sarbi au fost raniti.

Autoritatile sarbe au acuzat faptul ca soldatii KFOR au deschis focul asupra manifestantilor.

Situatia de la frontiera administrativa care separa Serbia de Kosovo s-a agravat la jumatatea lunii septembrie, cand albanezii kosovari au preluat controlul asupra vamilor Brnjak si Jarinje, situate in nordul provinciei.