Presedintele Transnistriei, Igor Smirnov, a fost de acord sa reia tratativele de reglementare a conflictului cu Moldova – ele se vor desfasura la 22 septembrie, la Moscova. Un rol cheie in convingerea lui Smirnov l-a jucat Moscova. Decisiv a fost atat interesul comisiei de ancheta a Rusiei fata de activitatea membrilor familiei lui Smirnov, cat si hotararea Moscovei de a stopa procesul de acordare a cetateniei ruse in Transnistria, scrie Kommersant.

Informatia privind reluarea discutiilor in format „5+2” a devenit publica la sfarsitul saptamanii trecute, dupa conferinta internationala vizand trecerea in revista a masurilor de incredere in procesul de solutionare a crizei de pe Nistru. Ea s-a desfasurat in Germania, sub egida OSCE si cu participarea reprezentantilor Rusiei, Ucrainei, SUA, UE, Moldovei si Transnistriei.

Chisinaul a delegat la aceasta intrunire pe premierul Vlad Filat, iar Tiraspolul pe presedinele Igor Smirnov, care nu a mai fost in Europa de aproape 10 ani.

„Daca la conferinta similara de anul treut, nu s-a ajuns mai depare de acuze reciproce, de aceasta data participantii au schitat cercul problemelor existente si au strasat caile de rezolvare a acestora”, a declarat pentru Kommersant ambasadorul rus pentru misiuni speciale, Serghei Gubarev.

"Pana acum nu am avut un instrument cu ajutorul caruia sa putem avansa pe drumul reglementarii. Intalnirile noastre oficiale nu ofera posibilitatea adoptarea unor documente cu putere juridica. Revenirea la masa tratativelor inseamna, de fapt, ca obtinem un instrument cu ajuorul caruia sa putem lucra mai departe”, a spus oficialul.

Acceptul lui Smirnov de reluare a discutiilor este deja o surpriza. Mai ales daca se tine cont de faptul ca, in decembrie, in Transnistria vor avea loc alegeri prezidentiale, iar actualul sef al nerecunoscutei republici, aflat deja la putere de 20 de ani, a repetat ca Tiraspolul are nevoie de o independenta totala fata de Chisinau. El intentioneaza sa ia parte la scrutin.

Avand in vedere ca presiunea psihologica asupra lui Smirnov, sfatuit insistent sa nu-si depuna candidatura, nu a avut nici un efect, partea rusa a decis sa treaca la actiuni. In august, comisia de ancheta a Rusiei a inceput verificarea datelor vizand modul de cheltuire a ajutorului financiar acordat de Moscova regiunii din stanga Nistrului si rolul familliei Smirnov.

Saptamana trecuta, in ajunul plecarii lui Smirnov in Germania, ambasada Rusiei in Moldova a anuntat ca Moscova suspenda procesul de acordare a cetateniei ruse in Transnistira, doritorii sa completeze actele necesare fiind obligati sa mearga la Chisinau. In acelasi timp, ambasada rusa a recomandat tuturor rusilor celor care locuitesc pe teritoriul nerecunoscutei republici sa-si faca rost de buletin moldovenesc de identitate. „Cetatenii rusi care vor sa viziteze tarile CSI, inclusiv Moldova, trebuie sa respecte legile si regulile care reglementeaza regimul de intrare si de sedere pe teritoriul acestor state”, au explicat surse ale ambasadei.

Determinarea Moscovei a avut, se pare, efectul dorit asupra lui Igor Smirnov. „In Germania i s-a adus la cunostinta cum vor evolua lucrurile in cazul in care el refuza tratativele. Este evident ca Smirnov a tras concluzia corecta”, a estimat interlocutorul cotidianului Kommersant.