Ce faci cand ajungi in incapacitate de plata? Care sunt noile drepturi ale consumatorilor in domeniul creditelor de consum, care vor intra in vigoare din iunie 2010? Ce trebuie sa urmarim in contractele de credit de consum? Care sunt intrebarile pe care trebuie sa le adresezi inainte de a semna un contract de credit? Razvan Resmerita, directorul Centrului European al Consumatorilor din Romania, a raspuns online cititorilor HotNews.ro.

CV Razvan Resmerita

Razvan Resmerita ocupa functia de director al Centrului European al Consumatorului din ianuarie 2008 si are peste 8 ani de experienta in protectia consumatorului si public affairs. Este absolvent al Facultatii de Psihologie-Sociologie si al Masteratului in Politici Sociale Europene.

Razvan Resmerita in studioul HotNews.ro - ideile principale:

1. Despre ce ar trebui sa faca persoanele care au probleme in achitarea ratei lunare a unuia sau mai multor credite:

  • le recomand consumatorilor sa-si refinanteze toate creditele intr-un singur credit pentru ca este mult mai usor de planificat cheltuiala lunara/anuala
  • este de preferat ca refinantarea sa se faca in valuta in care primesc veniturile pentru ca vor fi feriti de fluctuatiile valutare si vor avea astfel o anumita stabilitate financiara
  • daca refinantarea nu este posibila, le recomand sa incerce sa negocieze cu banca si sa realizeze o reesalonare a creditului pentru a avea o rata lunara mai mica. Per total, consumatorul va plati mai mult pentru ca perioada de creditare creste, dar ii va fi mai usor sa treaca peste perioada in care se afla acum.

2. Despre protectia consumatorului in domeniul bancar:

  • in acest moment se afla in discutie un act normativ care va aduce acelasi nivel de protectie a consumatorului atat pentru consumatorii care au deja credite, cat si pentru cei care vor incheia credite de consum si ipotecare dupa iunie 2010
  • legislatia in domeniul protectiei consumatorului de servicii financiar bancare ar trebui sa fie la fel pentru toti deoarece aplicarea diferita ar duce, pe de o parte, la o discriminare a consumatorului  si, pe de alta parte, la o crestere a increderii consumatorului, incredere care este vitala pentru o economie functionala.
  • strict legat de aceasta noua legislatie, care va aduce drepturi foarte importante pentru consumatori, cred ca este necesara o implicare si mai puternica a autoritatilor, dar si a mediului de afaceri in infiintarea unui ombusman in domeniul serviciilor financiare, pentru ca si cei de la autoritate au primit foarte multe sesizari in acest domeniu, sesizari care cateodata nu pot fi rezolvate decat in instanta. Rezolvarea unei probleme in instanta poate dura foarte mult, perioada in care atat consumatorul, cat si banca sau institutia financiara pierd foarte mult.
  • Existenta unui ombusman in domeniul serviciilor financiare dupa modelul al multor tari din Uniunea Europeana ar duce la rezolvarea mult mai rapida a disputelor care exista intre consumatori si institutii financiare, ar creste increderea consumatorilor in piata de servicii si produse financiar-bancare, ar arata disponobilitatea institutiilor financiar-bancare de a fi un partener al consumatorului si nu de a-l trata pe consumtori doar ca niste clienti sau potentiali cumparatori de produse si servicii financiar-bancare.
  • Intalnirea online s-a incheiat. Cititorii pot adresa in continuare intrebari referitoare la temele anuntate in sectiunea Intreaba Expertul de pe www.bugetulfamiliei.ro