Totul se va termina cu un comunicat care va trebui citit printre randuri. Nu cred ca vor fi angajamente punctuale, ci doar principiale. In spatele acestui comunicat va sta insa un adevarat razboi. Un razboi discret, care va lasa in urma victime. Se cauta aliante, se fac reprosuri, se adancesc prietenii si, peste toate acestea, toti isi ciulesc urechile la ceea ce vor spune SUA si China.

Intalnirea de la Seul care incepe astazi e asadar una dintre cele mai complicate. Fiecare membru al grupului are temeri si sperante. Mesajele lansate inaintea inceperii discutiilor oficiale sunt divergente, facand extrem de dificila o armonizare a intereselor.

Doua sunt problemele care vor suscita cele mai adanci dispute: cea a protectionismului economic si a razboiului valutar. Protectionismul e din nou pe val. Fiecare stat incearca sa iasa din criza “lui”, sa se descurce prin politici proprii, mimand interesul comun. Potrivit unui raport al Global Trade Alert (GTA) si intitulat „Tensiuni care continua... pana astazi”, cele mai bogate state ale planetei sunt tot mai protectioniste. De la ultima lor intrunire la varf, tarile G20 au pus in practica 111 masuri care dauneaza schimburilor internationale. In total, in perioada crizei mondiale, numarul acestor masuri a depasit 500.

Cum spuneam, fiecare are ceva de reprosat, cuiva. Cancelarul german Merkel avertizeaza in editia de joi a FAZ asupra riscului aparitiei unor noi bule, aluzie directa la politica Fed. America priveste cu teama spre China, acuzand-o ca nu isi asuma responsabilitatile pe care i le confera anvergura fortei economice. Asta o spune fostul sef al Fed, Alan Greenspan, intr-un editorial publicat joi in FT (pentru abonati).

Statele Unite se tem de protectionism. China se teme de efectele politicii Fed de slabire a dolarului. Un yuan prea puternic le-ar afecta economia si ar complica schimburile comerciale. China are nevoie, la ritmul lor demografic, de o rata de crestere economica de cel putin 8%, ceea ce in conditii de criza e destul de dificil de atins.

Reprezentantii Marii Britanii se tem ca un esec al actualei intalniri va adanci criza. Vorbind în Londra, Mervyn King, guvernatorul Bank of England, a explicat ca razboiul valutelor nu va avea invingatori, ci doar invinsi. Toti sunt de acord ca e nevoie de restructurarea sistemului monetar international, dar putini sunt cei care vin cu propuneri concrete. Presedintele Bancii Mondiale a propus revenirea la etalonul aur, ceea ce a produs iritare printre bancherii centrali. Cu siguranta, se va discuta si despre asta la Seul. Ca si despre propunerea americanilor privind limitarea deficitului/surplusului comercial la 4%, si ea prost primita.

Oficial, toti par uniti. Cand ati mai citit un articol in presa scris "la trei maini" de ditamai Geithner- seful Trezoreriei SUA, de ministrul de Finante singaporez si de trezorierul sef al Australiei?

Sambata, dupa ce summitul se va sfarsi, fiecare se va intoarce acasa si va continua sa fie la fel de protectionist cum era miercuri, inaintea intalnirii. Pentru cei care mai cred in spiridusi, va exista comunicatul final comun.