Sam Bankman-Fried, fostul mogul crypto văzut cu nici doi ani în urmă drept o posibilă vedetă în ascensiune a politicii americane, a fost condamnat joi la 25 de ani de închisoare, anunță Reuters.

Sam Bankman-FriedFoto: Bebeto Matthews / AP / Profimedia

UPDATE 18:19 Lewis Kaplan, judecătorul de caz, a pronunțat sentința după ce a respins afirmațiile lui Bankman-Fried potrivit cărora nu i-a înșelat pe clienții FTX și l-a acuzat că a mințit în timpul mărturiei sale.

Procurorii federali care au instrumentat cazul legat de prăbușirea FTX, a doua cea mai mare platformă de tranzacționare crypto din lume în momentul colapsului din noiembrie 2022, ceruseră instanței să îl condamne la o pedeapsă cu închisoare între 40 și 50 de ani.

Avocații lui Bankman-Fried, în vârstă de 32 de ani, au argumentat în schimb că el ar trebui să fie condamnat la nu mai mult de 5 ani și 3 luni de detenție.

Bankman-Fried, fiul a doi profesori de la Facultatea de Drept a Universității Stanford, a renunțat la slujba sa de pe Wall Street pentru a fonda în 2017 un fond de investiții în criptomonede, o decizie care avea să declanșeze seria de evenimente care l-a transformat dintr-un idol în sectorul crypto și miliardar cu conexiuni în Partidul Democrat într-un infractor condamnat pe care îl așteaptă decenii de închisoare.

La doi ani după ce a înființat fondul de investiții Alameda Research, Bankman-Fried a fondat în 2019 și FTX, o platformă care le permite utilizatorilor săi să vândă și cumpere active digitale precum bitcoin.

Sam Bankman-Fried ajunsese unul dintre cei mai bogați oameni din America datorită FTX

Pe fondul creșterii spectaculoase a prețului criptomonedelor în timpul pandemiei de COVID-19, revista Forbes evalua în octombrie 2021 averea antreprenorului la 26 de miliarde de dolari. El era al 25-lea cel mai bogat din America înainte de a împlini vârsta de 30 de ani.

Bankman-Fried și-a folosit averea pentru a cumpăra influență politică, devenind unul dintre cei mai importanți donatori ai Partidului Democrat înaintea alegerilor parțiale (așa-zisele alegeri „midterm”) organizate de SUA în 2022.

Cunoscut pentru părul său neîngrijit și că obișnuia să poarte pantaloni scurți șifonați inclusiv când găzduia demnitari precum Bill Clinton la sediul FTX din Bahamas, Bankman-Fried a angajat vedete precum fotbalistul NFL Tom Brady și comediantul Larry David pentru a face reclame companiei sale.

Iar într-un domeniu crypto măcinat de acuzații de fraudă și spălare de bani, Bankman-Fried a fost una dintre puținele voci care susțineau în public necesitatea reglementării domeniului.

Însă procurorii federali afirmă că imaginea de responsabilitate pe care acesta și-a cultivat-o a ascuns ani de zile de delapidare a banilor clienților FTX. Castelul de nisip construit de acesta s-a prăbușit în 2022, când prețul criptomonedelor s-a prăbușit și el a folosit bani ai clienților FTX pentru a acoperi pierderile de la Alameda.

Fosta iubită a lui Bankman-Fried a depus mărturie împotriva sa

În noiembrie 2023, la un an după prăbușirea FTX, un juriu american l-a găsit vinovat de toate cele 7 capete de acuzare formulate de procurori împotriva sa. Jurații au avut nevoie de doar 4 ore de deliberări pentru a ajunge la verdictul care a concluzionat că Sam Bankman-Fried a furat 8 miliarde de dolari din banii utilizatorilor platformei sale crypto.

Trei foști apropiați ai săi de la FTX și Alameda Research, inclusiv iubita sa, au pledat vinovați și au depus mărturie pentru acuzare în vederea obținerii unor sentințe reduse. Mărturiile acestora au ilustrat o persoană care avea probleme cu temperamentul și care juca rolul antreprenorului excentric pentru public.

„El înțelegea regulile, dar a decis că lui nu i se aplică. El știa ceea ce societatea consideră ilegal și lipsit de etică, dar a ignorat aceste lucruri pe baza unei megalomanii nocive care a ghidat propriile valori și sentimentul de superioritate al inculpatului”, au scris procurorii americani în rechizitoriul lor.

Bankman-Fried a pledat nevinovat și a spus că va face apel atât la condamnare, cât și la sentință. Vorbind în boxa acuzaților, el a spus că a făcut greșeli care au prejudiciat FTX, dar că nu a intenționat să fraudeze pe nimeni și să fure banii clienților.

„Am crezut că am putea fi capabili să construim cel mai bun produs de pe piață. S-a dovedit a fi tocmai opusul”, a declarat el în apărarea sa pe 27 octombrie.