Opt participanti din România vor lucra alături de alti opt colegi din Cehia, Serbia, Republica Moldova, Lituania, Letonia, Estonia, Macedonia si Grecia pentru a realiza patru documentare de scurtmetraj în cadrul Aristoteles Workshop (AW), un atelier anual de film documentar în care profesionisti ai industriei filmului european îndrumă 16 tineri din Europa de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute. Cei opt studenti romani participanti la Aristoteles Workshop sunt: Mara Trifu, Gabi Basalici, Ana Iliesiu, Anca Vlăsceanu, Gabi Basalici, Paula Onet, Mirona Radu si Eliza Zdru.

Echipa care va realiza cel mai bun scurtmetraj va primi un premiu în valoare de 2500 de euro, acordat de Institutul Cultural Român (ICR), care susţine astfel workshopul pentru al patrulea an consecutiv. Co-finantat de Canalul ARTE/France si Programul Media al Uniunii Europene, alături de Centrul National al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineatti. A sasea editie a workshopului intensiv, produs de Dan Nutu, va avea loc între 25 iulie – 28 august, la Vama (judeţul Suceava), în Bucovina.

Alesi de o comisie a televiziunii ARTE/France, care a analizat dosarele a aproape 100 de candidati, cei 16 tineri selectati pentru editia din 2011 a Aristoteles Workshop vor petrece cinci săptămâni în Bucovina împreună cu cineasti din Europa si vor fi ghidati pas cu pas în realizarea documentarului, de la pitch la montajul final.

Pe parcusul celor cinci ediţii precedente, expertii si tutorii care au sustinut ateliere si au îndrumat echipele în realizarea documentarelor au fost, printre altii, Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate si premiate regizoare si producătoare de documentare), Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France), Steven Ascher si Jeanne Jordan (documentaristi nominalizati la Oscar, premiati la Sundance si câstigători ai premiului Peabody), Dominique Gros (scriitoare, a produs si regizat peste 60 de documentare, câstigătoarea Tucan-ului de Argint la Rio si a Premiului Special la Tokyo), celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competitiile festivalurilor de la Berlin, Venetia etc.), Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război), Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune), Alex Szalat, Elizabeth Hulten si Emelie De Jong (commissioning editors la ARTE/France), Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs), Michal Bregant (decanul universitătii FAMU din Praga), documentaristul John Appel, împreună cu Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria), Niels Pagh Anderson, Maarten Roos (de la Binger Institut Amsterdam) si regizoarea Adina Pintilie, fostă participantă a AW. Alături de ei, iniţiatorii acestui proiect din partea ARTE/France, Jean Rozat (directorul general) şi André de Margerie (director relaţii internaţionale).

Participantii vor lucra cu echipamente high-end pentru producţie şi post-producţie, filmele lor urmând să fie promovate ulterior către festivaluri de film şi reţele de televiziune internationale. Scurtmetrajele de film documentar produse în cadrul editiilor precedente de Aristoteles Workshop au fost selectionate si premiate la festivalurile de film de la Cannes, Locarno, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.

Participantii vor forma patru echipe a câte patru membri: un regizor, un director de imagine, un editor si un coordonator de productie. Regizorii celor patru echipe sunt: Veronika Janeckova (Cehia), Ivana Mladenovic (Serbia), Ozana Nicolau si Mara Trifu (România). Ei vor lucra alături de operatorii Radu Gorgos (Republica Moldova), Saulius Lukosevicius (Lituania), Inese Tikmane (Letonia) si Sergei Trofimov (Estonia). De montaj se vor ocupa Gabi Basalici (România), Biljana Dolevska (Macedonia), Ana Iliesiu si Anca Vlăsceanu (România.) Coordonatorii de productie care vor organiza filmările si vor rezolva situatiilor care apar, sunt: Paula Onet (România), Marios Chatziprokopiou (Grecia), Mirona Radu si Eliza Zdru (România).

Modulul propus de AW este de 30 de minute de film documentar, dar este deschis la elemente de ficţiune alese de participanţi.

În cei cinci ani de existentă, AW a reusit să depăsească statutul de simplu atelier de formatie profesională si s-a afirmat treptat si ca producător de filme documentare de exceptie: Nu te supăra, dar..., al Adinei Pintilie, a făcut literalmente înconjurul lumii si a adus acasă foarte multe premii (The Golden Dove, de la prestigiosul Festival de Film Documentar de la Leipzig, Germania, 2007; Best Film Award, Dialektus Documentary Film Festival, Ungaria, 2008; Best Woman Director, FICCO International Film Festival of Contemporary Cinema, Mexic, 2008 etc.); Căutare, regizat de Ionuţ Piţurescu, a reprezentat România la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs 2010 şi a primit premiul secţiunii, pentru “cel mai curajos proiect”; Sibiu Stories, al Corinei Radu (Best Documentary Award, L’Alternativa Independent Film Festival Barcelona, Spania, 2008), Ciobanul Zburător al lui Cătălin Musat (Special Mention, la Festivalul International de Film Locarno, 2009) si Rebel, Rebel, regizat de Mihai Bauman şi Alexandru Belc (selectat la secţiunea First Steps a Festivalului Internaţional de Film Documentar Visions du Réel de la Nyon, Elveţia).